Новини
Суспільство

У Хмельницькому подорожчало пальне

Напередодні, 30 червня, біля автозаправних станцій Хмельницького спостерігалися значні черги автівок. Водії намагалися, так би мовити, «вскочити в останній вагон», заправивши повні баки пального через його обіцяне подорожчання.

Подібна ситуація відбувалась по всій Україні. Ажіотаж пов’язаний із поверненням податку на додану вартість на паливо у 20% з 1 липня. Зауважимо, що саме таким був податок до повномасштабного вторгнення ворога і зниження до 7%.

Фото черг біля АЗС у Хмельницькому публікували місцеві телеграм-канали.

Як показали сьогоднішні ціна на заправках, ціна на пальне сьогодні, дійсно, зросла. Зміни торкнулись усіх видів палива.

Вранці чимало заправних станцій не показували ціни пального на табло.

Пізніше ситуація прояснилась і ціни змінились. Однак поки що не так різко, як очікували мешканці. Залежно від бренду заправок вартість бензину, дизеля і газу збільшилась від кількох десятків копійок до кількох гривень.

Схожа ситуація спостерігається в столиці та інших містах України. Експерти прогнозують, що зростання цін на пальне не стане раптовим. Націнки заправних станцій будуть дещо зменшені, тому вартість пального зростатиме поступово.

За словами генерального директора мережі АЗС Леоніда Косянчука, ми повинні розуміти, що оператори ринку важко йдуть на підвищення ціни, тому що одразу падає попит, що веде до зниження ефективності роботи АЗС. Тому це подорожчання, яке неодмінно мало відбутися з липня з поверненням довоєнних акцизів і ПДВ, буде поступовим, оскільки на заправках ще є залишки пального, яке було завезене безакцизно, однак вже сьогодні на це пальне потрібно платити 13% податку.

Очікуємо подорожчання бензину до 20%, дизельного пального – до 14-16%, скрапленого газу – від 7 до 12%. Практично ми виходимо на рівень червня минулого року. З наступного тижня ми побачимо ще декілька хвиль подорожчання. На мою думку, більшість АЗС, які мають бонусні програми лояльності, їх коштом будуть намагатися лагідно підвищувати ціни. Але ми маємо бути готовими до того, що за липень ціни підвищуться суттєво, – каже Леонід Косянчук.

Автор: Ірина Кошелева

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook