Новини
Бізнес

Експорт продукції рослинництва з Хмельниччини зріс на чверть

Експорт товарів з Поділля за п’ять місяців становив 370,8 мільйона доларів, що на 23,4% більше, ніж за січень-травень минулого року. Імпорт зріс на 22,8% до 272,9 мільйона доларів. Позитивне сальдо склало 97,9 мільйона. Коефіцієнт покриття експортом імпорту становив 1,36 (у торішньому січні-травні – 1,35).

Майже половину експорту Хмельниччини – 43,8% від загального обсягу – становили продукти рослинного походження. Їх вивезено на 161,8 мільйона. Це на 24% більше, ніж за п’ять місяців торік. Як бачимо, після торішнього занепаду через агресію та перекриття портів на початку цього року зафіксоване зростання.

Експорт зернових культур становив 117 мільйонів, що відповідає показникам 2022-го (зростання на 0,3%).

Проте можемо побачити й більш стрімке зростання за окремими групами товарів. Скажімо, продукції борошномельно-круп’яної промисловості ми експортували на майже чотири мільйони, що в 15 разів більше, ніж у торішньому січні-травні.

Цукру і кондитерських виробів з цукру подільський бізнес вивіз на 20,4 мільйона, що в 17 разів більше у порівнянні з п’ятьма місяцями минулоріч.

Натомість в товарній групі молоко та молочні продукти, яйця птиці; натуральний мед сталося падіння на 31,8%. Продукції експортовано на 10,5 мільйона.

Значущою статтею подільських товарів, що закуповували закордонні партнери, окрім продовольства, торік також були машини, обладнання та механізми; електротехнічне обладнання. Продано на 27,9 мільйона, що на 15,6% менше, ніж торік.

Як повідомили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області, зовнішньоторговельні операції проводились із партнерами зі 104 країн світу.

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook