Новини
Суспільство

Хмельниччина – одна з найбільш “замінованих” областей на заході України

Укладачі рейтингу пояснили, яким чином Хмельницька область, що розташована досить далеко від лінії фронту, опинилася у лідерах за кількістю “замінувань”. Насправді йдеться не про власне міни, закладені на території, а про всі вибухонебезпечні предмети, які можуть нести загрозу та які систематично знешкоджуються. За кількістю підривів Хмельниччині і лідирує серед західних областей.

Вчора у спільноті UA War Infographics виклали карту під назвою “Розмінування України”, на якій показали дані щодо знешкодження вибухонебезпечних предметів в розрізі областей. Якщо подивитися на карту, то на заході України Хмельниччина з величезним відривом лідирує. Відтак, у читачів виникли логічні питання: “Чому Хмельницька область замінована?” та “Як замінували західну Україну?”

Тож автори інфографіки сьогодні надали роз’яснення, що мається на увазі під “замінуванням” та скільки часу знадобиться на те, аби розмінувати територію України повністю.

Всього, як вказано в інфографіці, станом на початок липня 2023 року в Україні обстежено на наявність вибухонебезпечних предметів 90,7 тисячі гектара територій. Виявлено та знешкоджено 405,8 тисячі вибухових пристроїв. З них 36,8 тисячі (станом на 19 липня) – на Хмельниччині. Якщо порівнювати з іншими областями заходу України, це в десятки разів більше.

Чому ж так?

Як пояснюють автори інфографіки, Хмельницька область – транспортний хаб, через який проходить багато військових вантажів. Також регіон має чимало військових об’єктів та складів, відтак часто стає мішенню для обстрілів і, у випадку влучення чи навіть роботи ППО, потребує тривалого та масштабного розмінування.

Звідки ми про це дізнались? Із дослідження “російсько-українська війна: вплив на довкілля”, українська версія якого вийшла буквально вчора ввечері. Завантажити її можна за посиланням, – додали у UA War Infographics.

Також у коментарях додатково роз’яснили, що замінування не завжди означає, що територія насичена саме мінами – йдеться взагалі про всі види зброї, яка може вибухнути. А повідомлення про вибухи, які можуть чути мешканці тієї або іншої громади на Хмельниччині, з’являються досить часто.

На графіці зображена кількість знешкоджених вибухових пристроїв за час війни, а не рівень “замінування”. У найбільш замінованій Донецькій області на більшості територій поки небезпечно працювати саперам. І по Закарпаттю, і по Буковині були прильоти. Спочатку треба уважно читати, а потім строчити коментарі.

У вас занадто вузьке розуміння мінної небезпеки. Якщо наша ППО збиває російську ракету і та падає на землю, наприклад, у Львівській області, то територія навколо місця падіння стає небезпечною і потребує обстеження ДСНС.

Але все-таки це не те саме що заміновано. Уламки однієї ракети на площі десятки кілометрів це не те саме що заміноване поле площею десятки кілометрів. Тим уламкам швидше за все немає чим і зриватися. А мінне поле це ппц.

Нга

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook