Новини
Надзвичайні події

На Хмельниччині чоловіка кілометр тягнули по полю трактором

Як і прогнозували мешканці Хмельниччини, безкарність у питаннях знущання з тварин неминуче призводить до того, що далі починають те саме робити з людьми. Скандальна справа щодо знущання з корови, яку після резонансу у соцмережах знову відкрили після того, як намагалися “зам’яти”, наразі має таке собі продовження. Тепер трактором по полях у Хмельницькому районі тягали людину.

Конфлікт виник між мешканцем села Мар’янівка Олександром Медведюком та працівником ТОВ “Україна 2001”, що орендує поле біля села. Чоловік намагався зупинити трактор, який обробляв поле з соєю пестицидами, і в результаті отримав травми та отруївся небезпечними речовинами.

Події відбувалися 8 липня, увечері, коли Олександр побачив неподалік свого будинку, що на краю села, трактор та разом із сусідом намагався його зупинити. Подробиці чоловік розповів журналістам Суспільне Хмельницький:

Вибіг сюди, на цю ділянку поля. Вже оприскувач поїхав на інший кінець. Ми його трохи далі, метрів за 50 почекали, поки він повернеться. Поки я доходив до кабіни трактора, механізатор натискає на педаль газу і починає рух. До мене під’їхала штанга оприскувача і в мене іншого вибору не було, як схопитися за неї, щоб не зам’яла мене. Протягнув мене більше кілометра, там вже я якимось чином злетів з того оприскувача.

Крім отруєння хімікатами, Олександр Медведюк отримав забої шиї, грудної клітини та коліна, про що має відповідну довідку з медичного закладу.

За словами дружини потерпілого Лесі, протягом 2 років, відколи живуть у селі, намагалися досягти компромісу з агропідприємством, оскільки не раз фіксували, що поля обробляються не за правилами. Проте і звернення до агронома, і написані скарги були проігноровані. А після випадку із трактором перед людьми навіть не вибачилися.

Тобто, таке враження, що нічого не сталося, – прокоментувала Леся Медведюк.

Після інциденту в село викликали поліцію. Керівник кластера, який був на місці події, від коментарів відмовився. Родина Медведюків звернулася із заявою до Мінагрополітики. Звернення, повідомили там, розглядатиме Держпродспоживслужба.

За словами начальниці відділу Хмельницького райуправління Валентина Левчук, підприємство, відповідно до чинного законодавства та санітарних норм, мало заздалегідь попередити населення про планову обробку поля, встановити попереджувальні знаки безпеки із зазначеним кінцевим терміном очікування на відстані 300 метрів від оброблюваних площ.

Також всі роботи з пестицидами і агрохімікатами повинні проводитися в певні періоди: або ранкові – до 10 години, або вечірні – з 18 до 22 години, – прокоментувала Валентина Левчук.

Голова Чорноострівської селищної громади, до якої належить село Мар’янівка, Михайло Дзісь каже: перед проведенням подібних робіт агропідприємства надають селищній раді письмові попередження. Це мала зробити й “Україна 2001”. Проте такого попередження у селищній раді не отримували.

Через інцидент селищна рада скликатиме комісію для перевірки, спільно з Держпродспоживслужбою.

За словами начальниці сектору комунікації Нацполіції області Інни Глеги, за поданою заявою Лесі Медведюк відкрите кримінальне провадження за статтею 125 Кримінального Кодексу України “Умисне легке тілесне ушкодження”.

Детальніше – у відео

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook