Новини
Бізнес

Ввезення добрив на Хмельниччину зросло у понад два рази

Імпорт товарів на Поділля зріс за п’ять місяців на 22,8% у порівнянні з січнем-травнем минулого року до 272,9 мільйона доларів. Вперше з початку війни темпи зростання ввезення товарів виявилися нижчими за темпи збільшення експорту – зріс на 23,4%.

На показники імпорту суттєво вплинуло стрімке – на понад третину – зростання закупівлі подільським бізнесом продукції хімічної та пов’язаних з нею галузей промисловості: придбано на 30,4 мільйона.

Причому добрив подоляни купили у 2,3 раза більше, ніж за п’ять місяців торік: на 15,4 мільйона.

Мінеральних продуктів придбано на 50,5 мільйона, що на 14,6% більше за торішні показники. Зазначимо, що коли йде мова про мінеральні продукти, передусім маються на увазі палива мінеральні; нафта та продукти її перегонки. Палива за кордоном придбано на суму 45,6 мільйона при зростанні в порівнянні з відповідним періодом минулого року на 6,6%. Частка палива в імпорті становила 16,7% – одну шосту всіх поставок з-за кордону.

Закупівля полімерних матеріалів, пластмас та виробів також зросла на майже одну шосту. Імпортовано пластмас на 15,2% більше, загалом на суму 37,4 мільйона. Частка цієї групи імпорту становила 13,7%.

Варто зазначити, що за окремими групами, які становлять суттєву частку в імпорті Поділля, зростання ще більш відчутне. Скажімо, поставка машин, обладнання та механізмів; електротехнічного обладнання збільшилася на понад третину – на 38,3% до 50,8 мільйона, що склало 18,6% від загального обсягу.

Область також майже вдвічі збільшила ввезення текстильних матеріалів та текстильних виробів. За п’ять місяців зростання становило 90,8% до 16,5 мільйона. Відповідно частка текстилю в загальних показниках сягнула 6,1%.

Продуктів рослинного походження закуплено на 12,9 мільйона; падіння на 37,5%. Їхня частка становила 4,7% від загального обсягу імпорту, повідомили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області.

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook