Новини
Хмельниччина туристична

Невідомий “чумний” хрест виявив краєзнавець у лісі на Хмельниччині (ФОТО)

Так звані «чумні хрести» на околицях містечка Сатанів, що на Хмельниччині, раніше вже виявляли під час експедицій в рамах проєкту «Україна інкогніта». Такі хрести встановлювали на могилах жертв моровиці 1770-1771 років, яких ховали біля будинків, аби не розносити хворобу вулицями. Нові свідчення поховань жертв чуми на Хмельниччині виявили нещодавно так само біля Сатанова, у лісі.

Як повідомив виданню «Україна Інкогніта» місцевий краєзнавець Анатолій Кобілецький, було знайдено ще один давній хрест – усього близько метра у висоту та 60-70 см завширшки. Світлини хреста він передав до редакції.

Через давність нанесення напису на хрест, прочитати його було досить складно. Проте дещо таки вдалося розібрати. Зокрема, що тут похована  «Дівиця **** Анна», яка померла в вересні АΨО року.

Дата вказана церковнослов’янськими літерами – тобто маємо 1770 рік – самий розпал моровиці.  За народними переказами на місці де знайдено хреста колись стояв хутір, розповідають в “Україна Інкогніта”.

Про те, що саме у цій місцевості десь у лісі лежить “чумний” хрест, відомо було давно, проте де саме – інформація була відсутня.

Також, як розповідають в “УІ”, ще один із «чумних хрестів» часів моровиці 1770-1771 років є в сусідньому селі Кринцілів, але він захований між господарськими спорудами, тож побачити можна лише його краєчок. За словами власника господи, там також вказана дата 1770 рік.

«Чумні» позацвинтарні хрести XVIII ст. – надзвичайно рідкісний та унікальний тип пам’яток і вони потребують додаткового дослідження, – наголошують в “Україна Інкогніта”.

За матеріалом Дмитра Полюховича. Головне фото – з місця виявлення ще одного “чумного” хреста у Сатанівській громаді.

Читайте також: Школярі з Городка перемогли у міжнародному конкурсі про місцеві єврейські кладовища (ФОТО)

Автор: Адміністратор сайту

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook