Новини
Здоров’я

На Хмельниччині виписали понад 6 тисяч електронних рецептів хворим з розладами психіки та епілепсією

Попри воєнний стан, в рамках програми “Доступні ліки” у Хмельницькій області за сім місяців цього року виписали 6,2 тисячі рецептів для пацієнтів з розладами поведінки і психіки або епілепсією. Всього в Україні таких рецептів було виписано понад 75 тисяч.

Ліки можна отримати в аптеці безплатно або з незначною доплатою, оскільки їх вартість аптекам відшкодовує Національна служба здоровʼя України (далі – НСЗУ). Зокрема, за програмою “Доступні ліки” українці можуть отримати 66 препаратів, що призначаються хворим з розладами психіки та поведінки, а також епілепсії.

Отримати ліки безоплатно або з частковою доплатою можна, звернувшись до психіатра (у разі розладів психіки) або до невролога чи психіатра (у разі епілепсії). Лікар створить план лікування в Електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ) та на його основі випише перший електронний рецепт. 

За наступними рецептами можна звертатися до лікарів первинної медичної допомоги: сімейного лікаря, терапевта або педіатра. Лікар випише рецепт на основі плану лікування, які склав лікар-спеціаліст, – повідомили у МОЗ.

Нині по Україні 12 698 аптек і аптечних пунктів мають договір за програмою реімбурсації (що означає – виплата компенсацій) на препарати з лікування розладів психіки та поведінки, а також епілепсії. З рецептом можна звернутися в будь-який з них, незалежно від місця реєстрації. Впізнати таку аптеку/аптечний пункт можна за наліпкою «Доступні ліки» або ж знайти в один із таких способів:

  • через сайт НСЗУ: перейдіть на сторінку «Перелік місць відпустку лікарських засобів за еРецептом», в меню ліворуч оберіть область або ваш населений пункт та потрібний напрям програми реімбурсації,
  • зателефонувавши до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77,
  • через чат-бот «Спитай Гриця».

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook