Новини
Суспільство

Хмельницькі лікарі врятували чоловіка від ампутації ноги

Лікарі комунального некомерційного підприємства “Хмельницький обласний серцево-судинний центр” (ХОССЦ) зберегли ногу хмельничанину 1949 року народження. Пацієнт був госпіталізований у відділення інвазивної кардіології та інтервенційної радіології №1 зі скаргами на загальну слабкість, запаморочення, біль у лівій нозі, оніміння пальців.

Чоловік поступив у важкому стані, з поліморбідністю (наявністю декількох захворювань): цукровий діабет, гіпертонічна хвороба серця з застійною серцевою недостатністю, ішемічна хвороба серця, хронічна ниркова недостатність (близько 20 років на програмному діалізі), остеоартроз суглобів нижніх кінцівок, виразка стопи, повідомляють у лікувальному закладі.

Фахівці закладу, провівши комплексне обстеження, ехокардіоскопію, комп’ютерну томографію з контрастуванням, ультразвукове дуплексне сканування та ангіографію судин нижніх кінцівок виявили численні ураження судин на фоні атеросклерозу та оклюзію (повне перекриття просвіту) лівої загальної клубової артерії. На думку лікарів, це досить небезпечний стан, який без належного лікування та вчасно виконаної операції може призвести до гангрени та ампутації кінцівки.

Операційна бригада (лікар-кардіолог інтервенційний Михайло ГЛАДІЙ, хірург серцево-судинний Андрій ДАНИЛЮК, лікар-анестезіолог Вадим ПАВЛОВ, операційна м/с Христина ГРИНЧУК) в умовах катетеризаційної лабораторії провела малоінвазивне ендоваскулярне (черезшкірне) втручання з доступом через ліву стегнову артерію. Виконавши реканалізацію (відкриття просвіту) клубової артерії, інтервенційні хірурги провели балонну ангіопластику та імплантацію стент-системи для периферійних артерій в ділянку ураженої судини.

Прохідність судин нижньої кінцівки було відновлено і через 2 дні пацієнт (зі значним покращенням стану, збільшенням толерантності до фізичного навантаження) виписаний для подальшого амбулаторного лікування за місцем проживання під наглядом сімейного лікаря, кардіолога.

Важливо! За наявності таких симптомів, як біль, зупинки при ходьбі («переміжна кульгавість»), зменшення болю при опусканні ступні, оніміння ні в якому разі не займайтеся самолікуванням! Зверніться до фахівців! Адже, при запущеній хворобі шансів врятувати ногу значно менше, – радять медики.

Автор: Ірина Кошелева

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook