Новини
Волочиська міська

Горіховий сад замість картоплі вирощує подружжя пенсіонерів на Хмельниччині

Замість звичної для українців картоплі на городі подружжя пенсіонерів в селі у Волочиській громаді вирощують горіхи – волоські та фундук. Плантації дерев, який доглядають спільно з родичами та сусідами, загалом займають понад чотири гектари.

Микола та Любов Гуминюки мешкають у селі Соломна. Все життя вони тяжко працювали, тож на старості, замість садити звичну картоплю, вирішили обрати щось легше. Горіхи вирощують, бо роботи біля них менше, ніж на городі.

Одразу як посадили горіхи, то часто поливали саджанці, ті що менші. Тепер уже рідше. Лиш білити їх треба навесні, аби захистити від шкідників, – розповідає Любов.

Саджанці горіхів подружжя висадило у полі (на чотирьох гектарах там зростає 400 молодих дерев) та біля свого дому (ще пів гектара). Сад закладали гуртом, з родичами та сусідами. Стежить за садом чоловік, Микола.

Моя робота – охороняти. І я сам збираю перший врожай. Перевірку роблю. Я все знаю. На цьому горіхові, то є 15 горішків, а там є такий горіх, що вже є 20, – розповідає чоловік.

Горіхи подружжя планує продавати. Збувати врожай, кажуть, можна у Сатанові або Хмельницькому. Щоправда, не всі горіхи підуть на продаж.

Заготувачі хочуть з білою серединою, великі та з м’якою шкаралупою. За якою ціною цієї осені купуватимуть, поки не знаємо, горіхи ще достигають, – розповідає Микола Гуминюк.

Крім самих плодів, на продаж потроху вирощують також саджанці. Свій сад розширювати подружжя Гуминюків не планує. А великого врожаю родина очікує за рік-два, коли волоські горіхи та фундук почнуть активно плодоносити.

Детальніше – у відео каналу Суспільне Хмельницький.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook