Новини
Суспільство

У Хмельницькому побільшало хворих на кишкові інфекції

Захворюваність на кишкові інфекції зросла у Хмельницькому. Найбільше – серед дітей шкільного віку. Перші ознаки недуги: підвищення температури, діарея, блювота.

Від 4 до 6 маленьких пацієнтів з підозрою на кишкову інфекцію за день приймає педіатриня Олена Попова. Каже: від понеділка відправила на амбулаторне лікування близько 20 дітей.

Діти пішли в організовані колективні групи, тобто вони спілкуються один з одним, обмінюються особистими речами. А шлях передачі вірусу є контактно-побутовий. Зараз їх набагато більше, і вони набагато важче переносяться дітками, – розповідає Олена Попова.

Перші ознаки кишкової інфекції – підвищення температури, діарея, блювота. Педіатриня каже, що при таких симптомах необхідно одразу ж звернутися до сімейного лікаря.

Найголовніше – відпоювати дитину, вона має вживати достатню кількість рідини, електролітів. І симптоматично: якщо є температура – даємо жарознижуючі засоби, якщо є прояви діареї або рвоти – давати препарати, які безпосередньо впливають на ці стани. Крім того, в таких випадках потрібно дотримуватись дієти, – наголошує медикиня.

Якщо ж симптоматичне лікування не допомагає – необхідна госпіталізація. Особливо якщо це немовлята, вони – в зоні ризику.

Нині у Хмельницькій інфекційній лікарні перебуває понад 10 дітей із кишковими інфекціями.

Серед них є різна патологія. І умовно патогенні гастроентероколіти, і ротавірусна інфекція, – каже завідувачка інфекційним дитячим відділенням міської інфекційної лікарні №4 Ольга Дурдас.

За словами лікарки, в порівнянні з минулим роком тенденції до збільшення не відмічається. Це стабільний приріст в теплий сезон.

Попри збільшення звернень, у міській інфекційній лікарні кажуть: спалаху наразі немає. Ситуація стабілізується за тиждень-другий.

Щоб мінімізувати ризик інфікування, необхідно дотримуватись певних правил.

Люди отруюються при вживанні неякісних чи недостатньо термічно оброблених продуктів. Відповідно, якісною має бути питна вода. Обов’язково дотримуватися елементарних правил гігієни: миття рук і фруктів та овочів перед споживанням. Недарма хвороба називається інфекцією “брудних рук”, – зауважує Ольга Дурдас.

Дивіться у сюжеті МТРК “Місто”

Автор: Ірина Кошелева

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook