Новини
Інфраструктура

У Хмельницькому побудують 3 багатоквартирні будинки для ВПО

Три багатоповерхівки на 185 квартир планують збудувати у Хмельницькому за півтора року. До кінця року буде підписано контракт з підрядником будівельних робіт. Отримати квартири зможуть офіційно зареєстровані в Хмельницькому переселенці, котрі перебувають на черзі.

Повністю готові до проживання – від меблів до техніки – квартири для українців, що залишилися без житла, збудують у мікрорайоні Озерна. У дво- та трикімнатних оселях за проєктом облаштують по два санвузли. Кошти на їх зведення в рамках грантового проєкту НЕФКО виділяє Європейський Союз.

Про це йшлося під час робочої зустрічі з представниками НЕФКО.

Вартість будівництва складає близько 8,4 млн євро. За ці кошти Європейський Союз абсолютно безкоштовно для міста побудує три багатоповерхівки. Обговорюються терміни будівництва – 18 місяців. Це будівлі, які будуть повністю пристосовані до життя. ЄС на конкурсній основі вибрав 4 міста, в яких будуються такі будівлі. Хмельницький став одним з переможців цього відбору. Тому сподіваємось, що вже в 2025 році таке будівництво буде завершено, – розповідає заступник міського голови Микола Ваврищук.

За проєктом на території буде сонячна електростанція потужністю 10 кіловат, а ліфти матимуть вбудований акумулятор на випадок аварійних відключень світла.

За словами заступника керівника і технічного консультанта проєкту В’ячеслава Гусєва, Україна стоїть на порозі нових викликів, нової ери будівництва муніципального житла за кошти західних донорів. Однак вони не дозволять потім віддавати ці квартири в приватизацію.

Водночас грантодавці наголошують на необхідності соціальної інтеграції українців.

В черзі на житло у Хмельницькому перебувають 600 офіційно зареєстрованих переселенців.

За словами провідного архітектора ТОВ Арс Лонга Віта Урбіс” Григорія Лисенка, пріоритет будуть мати поодинокі батьки, які виховують двох і більше дітей, багатодітні родини та військові, що отримали інвалідність під час війни.

Спільно будемо звертатись до Кабміну, щоб внести зміни до постанови, якою розподіляється житло. Розроблялася ця постанова ще до війни. І фактично сьогодні вже багато чого змінилося. Це стосується категорій і площі надання житла на одну людину, – розповідає Микола Ваврищук.

До кінця року НЕФКО визначить підрядника будівельних робіт, і, якщо дозволить погода, зведення житла стартує вже на початку 2024 року.

Дивіться у сюжеті МТРК “Місто”

Автор: Ірина Кошелева

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook