Новини
Суспільство

Гроші під ногами: як хмельничани заробляють на каштанах

Пильні хмельничани вже не перший рік помічають, що восени в місті під ногами стало значно менше плодів каштанових дерев. В період їх дозрівання часто можна побачити старших людей, які активно шурхотять листям, зокрема, у сквері ім. Т. Шевченка, де каштанів – достатньо. Кажуть, що таким чином пенсіонери поповнюють свої, чесно скажемо, скромні бюджети – збирають каштани та здають їх перекупникам. А ті, своєю чергою, “передають” їх далі – для використання, зокрема, у фармакології. Заробляють таким чином у Хмельницькому не лише літні люди, а й підлітки, поповнюючи свій “кишеньковий” бюджет.

Дев’ятирічний хмельничанин Данило має підприємницький хист, адже вже навчився заробляти кишенькові гроші. Знаходить їх просто під ногами, адже під опалим листям хлопець збирає каштани. Каже, почав це робити ще минулого року.

Таких вигадливих підприємців у Хмельницькому вдосталь, тож вполювати щось вдається не завжди. Данило каже, буває багато “здобичі”, буває, що ні. Цього року поки що вполював менше, ніж сподівався.

Хлопець каже, назбиране несе додому, а вже потім батьки відносять плоди каштана на ринок та продають. Цей товар приймають на декількох точках поблизу Кам’янецького переїзду. Серед постійних клієнтів – Андрій. Цей сезон для нього вже четвертий. За останніми підрахунками, чоловікові вдалося назбирати і продати майже 30 кілограмів каштанів.

Ціни на такий нетиповий продукт різні. Коливаються від 5 до 8 гривень. Місцеві підприємці – звичайні перекупи, які хочуть заробити на різниці у вартості товару. Проте, зазначають, цей рік на прибуток від каштанів – не дуже вдалий.

Коли на складі вже кілька десятків мішків, їх перепродають крупнішим підприємцям. А от де далі використовують каштани, на місцевому базарі не знають, хоча мають припущення. Кажуть, що, напевно, плоди каштанових дерев використовують у медичній сфері.

Насправді спектр використання плодів каштанів великий. Один з основних – у фармакології. Тут з них виготовляють краплі, таблетки, креми, гелі для ніг та інші медичні та косметичні засоби. В основному ці препарати мають протизапальну дію та відновлюють мікроциркуляцію у венах. Тому кожен, хто збирає та продає каштани, не тільки заробляє гроші, а й робить свій вклад у розвиток медицини.

Відео: Перший Подільський

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook