Новини
Екологія

Екоактивістка будує будинок зі сміття на Хмельниччині (ФОТО)

Переселенці з Харкова, які під час повномасштабної війни з росією, почали нове життя на Хмельниччині, будують дім із відходів.

Переїхавши до родичів у Хмельницьку область, Лана Тесленко з чоловіком придбали ділянку у селі Олешин неподалік обласного центру та започаткували проєкт “Будинок зі сміття”. Родина шукає на смітниках будівельні матеріали, меблі, вікна та все, що може знадобитися для будівництва та облаштування житла, та надає відходам друге життя.

Кореспондентам Суспільного жінка розповідає, що автором проєкту будинку є її чоловік-архітектор. Символічно, що житло родини має форму яйця, як символ нового життя.

Ми хотіли мати будинок без кутів. Тому що в таких будинках панує дуже цікава нетипова енергетика, — розповідає Лана Тесленко.

Будівництво будинку площею 35 метрів квадратних триває вже рік. У проєкті кілька кімнат, санвузол і кухня.

За словами екоактивістки, на 80 відсотків дім складається з відходів, а 20 – з нових матеріалів.

У нас є сміття, а є відходи. Я в цілому усе називаю відходами, навіть, сміття. Я кажу, що сміття не існує, сміття тільки в голові – це дорогоцінний ресурс, – зазначає жінка.

Лана Тесленко пояснює, що втілення цієї ідеї – не безвихідь, а давня мрія, усвідомлений світогляд. Її сім’я сповідує філософію ресайклінгу – переробку. Вони надають друге життя речам, що люди звикли викидати у сміття. До слова, у Харкові жінка займалась оформленням весіль та модною індустрією.

Екоактивістка часто бере матеріали для будівництва у Центрі управління відходами. Натомість привозить туди відсортоване сміття. Жінка любить використовувати речі не за призначенням, вона їх переробляє та створює з них щось нове.

Цікаво, що житло зі сміття, за словами екоактивістки, – чи не єдиний такий проєкт у світі.

Автор: Ірина Кошелева

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook