Новини
Культура

Вернісаж фотохудожника з Дружківки відкриється у Хмельницькому художньому музеї

Фотовиставка «МІНЛИВІСТЬ. ДИПТИХИ» фотохудожника з міста Дружківка Андрія Півня вже завтра, 12 жовтня, о 17.00 відкриється у Хмельницькому обласному художньому музею.

До Хмельницького митець переїхав після повномасштабного вторгнення разом з родиною. У нашому місті пан Андрій продовжив свою творчість – стрітфотознімкування. Це перша персональна виставка митця саме у музеї.

До експозиції увійшли 46 друкованих фото оформлених у диптихи. Зображення на світлинах перегукується десь у тематиці, десь у кольоровому співвідношенні, а десь – навпаки протиставляється одне одному.

На світлинах можна впізнати й краєвиди нашого міста.

Крім того, в експозиції представлена медіадобірка монохромних світлин на яких пейзажі й портрети мешканців двох рідних для фотохудожника українських міст – Бердянська та Дружківки.

Виставка ставить перед глядачем питання – чи не набула нового сенсу «мінливість» в українському щоденні? Набула. Війна довела реальність всеохоплення станом мінливості. Мінливий спокій, мінлива безпека, мінливе життя… Саме з цими новими сенсами усталеного поняття зустрівся Андрій Півень лицем до лиця 24 лютого 2022 року.

Свою діяльність, захоплення й любов 49-річний фотомитець присвятив рідній Дружківці, де щасливо жив із родиною. Саме у цьому містечку на Донеччині він відкрив себе для стрітфото (вуличне знімкування). Провінційне щодення, натхненне історіями мешканців й гостей голосних вуличок, затінкових скверів або бетонних дворів. Завдяки інтелекту автора світлини мають складні композиції та метафоричні сюжети, у них з’являються діалоги кольору і світла. Сотні прочитаних книг, години прослуханої музики і переглянутих фільмів та спілкування, спілкування і ще раз спілкування з людьми – це все надає неповторний відтінок «людськості» у сприйнятті фоторобіт Андрія Півня. Як каже сам автор, «усе – музика, література й образотворче мистецтво – має звучати в єдиному акорді». І втілює цей задум у фотографії.

«Виставка для мене, це намагання через демонстрацію власних рефлексій (за допомогою художнього фотожесту) продовжувати пізнавати світ. Бо обмін енергіями з глядачем (спілкування), їх реакція на побачене, проговорення сенсів, дешифрування знаків (символів) – пошук відповіді на запитання Як влаштований цей світ? І яке наше місце в ньому?» – підкреслює митець Андрій Півень.

Його творчий доробок розсічений війною. У рідному містечку він вільно знімкував життя, як воно є, і це ми можемо спостерігати у монохромній серії, яка транслюється на стіну. Він фіксував миті радощів, безглуздя й щирого подиву.

«Фотомитець Андрій Півень записував історію крізь об’єктив і незашорений погляд майстра, не вириваючи з цього путівника жодної сторінки. Його, як справжнього дослідника, цікавило все до дрібниць. Але повномасштабне вторгнення занулило лічильники та запустило нову історію – у Хмельницькому. Уже півтора року Андрій Півень будує нове життя тут і пристосовується до умов воєнного часу. Рідко випадає можливість створити улюблене стрітфото, адже його щодення тепер – це швидка подорож від кімнати гуртожитку до роботи й назад. Такі умови часу, місця, стану» – кураторка виставки Ольга Нікітіна.

Проте ці обмеження митець перетворює – втілює функцію мінливості у фотомистецтво. В обмежених просторах гуртожитку, його невеличких кімнат, запилених підвіконь, схованих закутків він знаходить об’єкти для творчості. Око падає на звичайний побутовий предмет – і магія кадру перетворює його на абстрактний натюрморт. Або ж погляд крізь «фільтр» шибки фіксує його в автопортреті. І колір, і світло стишено й чуттєво акомпанують митцю у творінні. Знайшлося місце в експозиції й рідному Андрієвому місту, його нюансам і акцентам. На цих світлинах – відбитки суму і туги за іншим небом, просторами, які назавжди у серці митця.

Як зазначає кураторка в експозиції виставки схована мінливість часу теперішнього, а той час коли  мінливість часу майбутнього заперечується її змістом.

Переглянути виставку світлин «МІНЛИВІСТЬ. ДИПТИХИ» фотохудожника Андрія Півня можна до 12 листопада у Хмельницькому обласному художньому музеї.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook