Новини
Культура

Артпроєкт «Фотовернісаж на Покрову» презентували у Хмельницькому (ФОТО)

Щорічно у жовтні хмельничани й гості міста мають нагоду ознайомитись з тенденціями сучасної фотографії, відвідавши у міському музеї-студії фотомистецтва виставку художньої фотографії «Фотовернісаж на Покрову».

Цього року свято Покрови в Україні дещо… нестабільне. Хтось святкує його ще за звичкою 14 жовтня, хтось уже відзначив 1 жовтня. У Хмельницькому виставка відкрилась десь поміж цими датами – 12 жовтня. Проєктом «Обличчя планети Земля».

Сьогодні, як ніколи, Україна потребує підтримки цивілізованого світу, ознакою якого є культура. Тому ми не відмовляємося від проведення виставок, не відкладаємо на кращі дні, адже саме фотографія як засіб культурної дипломатії сприяє кращому візуальному пізнанню культури народів світу, – йдеться в описі виставки.

Відбір учасників відбувався за шістьма темами світлин: вільна в монохромі, вільна в кольорі, природа, пейзаж, портрет та фотоарт. 

Професійне журі представили знані українські та закордонні фотомитці –  Ioannis Lykouris (MFIAP, Греція, Генеральний Секретар FIAP),  Garik Avanesian (MFIAP, Чехія, Голова Чеської Федерації Фотомистецтва), Борис Бухман (НСФХУ, Україна), Володимир Дубас (EFIAP, НСФХУ, Україна), разом з головуючим Олександром Харватом (MFIAP).

До участі у фотовернісажі свої твори подали 126 учасників з 24 країн світу. Для фотографів організатори підготували понад 100 нагород, серед яких: Гран-прі, медалі FIAP, медалі Салону; дипломи FIAP, Салону, НСФХУ, Укрфото. Спеціальна нагорода із всіх робіт “Війна в Україні. Світ проти війни в Україні”.

Фотороботи подали до участі і члени Хмельницької обласної організації Національної спілки фотохудожників України: Роман Уваров, Олександр Соленцов та Артем Березнев.

Так, Роман Уваров за роботу «Біля замку» отримав Блакитну стрічку FIAP, а Олександр Соленцов – диплом УкрФото.

У музеї-фотомистецтва наразі представлена частина з робіт учасників артзмагання, в тому числі здобувача Гран-прі, українського фотографа Ігоря Жолобака «Записки божевільного». Призер отримав бронзову статуетку “Птах, що летить”, авторства скульптора Володимира Шолюдька.

Про пізнавально-просвітницьку компоненту виставки розповів директор музею Віталій Савін:

Для нашого музею щорічно почесно й престижно приймати у своїх виставкових залах цю виставку. Адже вона не тільки демонструє фотороботи кращих фотомитців світу і України, але й розширює царини сприйняття й розуміння сучасної фотографії. Тут ми не можемо фокусуватися лише на жанрах чи сюжетах, адже митці представляють на осуд авторське бачення вартих артпогляду історій!

Насичені пейзажі, цікаві натюрморти, вишукані й страхітливі портрети, а також вигадані і правдиві сцени нашого життя – це і набагато більше можна побачити у виставці «Фотовернісаж на Покрову – 2023», тож – поспішайте!

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook