Новини
Суспільство

Хмельницькі екологи попереджають: незаконно виловлена риба може стати “золотою” і для рибалок, і для продавців

З метою ефективного проведення операції «Нерест-2017» та для  боротьби із браконьєрством, Державною екологічною інспекцією у Хмельницькій області спільно з працівниками Управління охорони використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства, а також Управлінням МВС України у Хмельницькій області, визначені основні дії щодо організації проведення рейдових перевірок та погоджено план спільних заходів, згідно якого створені оперативні групи по боротьбі з браконьєрством в період весняно-літньої заборони вилову водних живих ресурсів. Державними інспекторами спільно з правоохоронцями будуть проводитись рейди на річках та водоймах в усіх районах Хмельниччини. Перевірятимуться також ринки  та інші місця торгівлі.

Держекоінспекція у Хмельницькій області повідомляє, що за порушення правил рибальства статтею 85 Кодексу України про адміністративні правопорушення  передбачена адміністративна відповідальність: попередження або накладення штрафу на громадян від 34 до 170 гривень, на посадових осіб – від 170 до 510 гривень. Грубе порушення правил рибальства (рибальство із застосуванням вогнепальної зброї, електроструму, вибухових або отруйних речовин, інших заборонених знарядь лову, промислових знарядь лову особами, які не мають дозволу на промисел, вилов водних живих ресурсів у розмірах, що перевищують встановлені ліміти або встановлену правилами любительського і спортивного рибальства добову норму вилову) – тягне за собою накладення штрафу від 340 до 680 гривень із конфіскацією знарядь вчинення правопорушення на громадян та від 510 до 850 гривень із конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення – на посадових осіб.

Порушення порядку придбання чи збуту об’єктів тваринного (в тому числі – водних живих ресурсів) відповідно до ч.1 ст.88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення  тягне за собою накладення штрафу на громадян від 51 до 255 грн.

Ті самі дії, вчинені щодо об’єктів тваринного або рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, тягнуть за собою накладення штрафу від 1700 до 3655 грн..

Продаж риби, яка занесена до Червоної книги України, загрожує накладенням штрафу на громадян у розмірі від 340 до 510 грн. та на посадових осіб – від 510 до 850 грн. (стаття 90 КУпАП). Якщо незаконне заняття рибним промислом заподіяло істотну шкоду – передбачена кримінальна відповідальність за ст. 249 ККУ у вигляді штрафу від 1700 до 3400 гривень або обмеження волі на строк до 3-х років із конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього здобутого.

Ті самі діяння, якщо вони вчинені із застосуванням вибухових, отруйних речовин, електроструму або іншим способом масового знищення риби, звірів чи інших видів тваринного світу або особою, раніше судимою за злочин, караються штрафом від 3400 до 6800 грн. або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Крім штрафу за незаконний вилов правопорушнику нараховується сума компенсації за нанесенні збитки, заподіяні внаслідок незаконного добування (збирання) або знищення цінних видів водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах України, розрахунок здійснюється відповідно до спеціальної такси, де ціна однієї голови риби починається від 17 гривень до 2550 грн.

ЗАБОРОНЕНІ ЗНАРЯДДЯ ВИЛОВУ РИБИ

Сітка. Під час нересту сітка – найпоширеніше знаряддя незаконного вилову риби як у досвідчених браконьєрів, так і в любителів випити на березі й посипати невеличку сіточку. Риба, яка потрапить до сітки, вже не виживе, якщо її відпустити назад в річку. А та, яку зловили під час нересту – не залишить потомства.

Електровудка. Це заборонене знаряддя вилову впевнено займає перше місце за масштабами руйнування екосистеми водойм. Залежно від потужності вона може знищити все – від риби й ікри до планктону і найменший мікроорганізмів в радіусі від 5 до 20 метрів. Після «роботи» любителів таких вудок ділянка водойми стає нежиттєздатною, а дрібна риба та мікроорганізми, які починають гнити, перетворюють водойму в мертву зону впродовж багатьох років. Найбільше дивує те, що спочатку електровудка, яку винайшли закордоном, використовувалась з науковою метою, а потім наші люди перетворили її в зброю масового знищення всього живого.

Драк. Кажуть, що браконьєрські способи вилову заборонені, бо калічать і вбивають набагато більше риби, ніж виловлюють. Таку думку цілком підтверджує «драк». Більша частина риби, яка потрапила на «драк», зривається і потім все рівно помирає, покалічена. Згідно статистики лише 10% риби дістається браконьєрам, решта від отриманих ран помирає.

Острога. Одне із найстаріших знарядь вилову. Наприклад, у Фінляндії ловити рибу острогою вважається спортом, але в Україні острога – заборонене знаряддя вилову. Риба під час нересту втрачає обережність і піддається варварському знущанню острогою, особливо вночі.

Павук. Заборонене знаряддя-пастка, яке складається зі шматка сітки з приманкою, що кріпиться до дуг, і стовпа-стойки з мотузкою. Принцип вилову – раптовий підйом полотна.

Перемет. Браконьєрське знаряддя у вигляді донки з десятками і сотнями гачків.

 

Автор: Алла Самойленко