Новини
Дозвілля

У квартирі хмельничанина живе 3 тисячі рідкісних живих істот

Екзотичні жаби, рептилії, велетенські таргани, волохаті павуки-птахоїди, рідкісні комахи та плазуни – усі вони мешкають у звичайній квартирі хмельничанина Руслана Юшкевича. У домашньому тераріумі їх понад три тисячі.

У цьому тераріумі живуть ящірки, батьківщина яких –  острів Пананг, це Індонезія, Малазія. Зазвичай ближче до Екватора проживають. Цікаві тим, що не виростають більше 10 сантиметрів і  у їхній популяції – тільки самиці.

Окрім цих ящірок, які полюбляють поласувати медом і лише під час годування поводяться мирно, у тераріумах живе ще понад двадцять видів плазунів. Це віковий бананоїд з віями з луски. Через слаборозвинені щелепи він кусається не надто боляче. Є й родичка звичайної ропухи – в’єтнамська жаба з витрішкуватими очима та шипами на шкірі.

“Дуже цікаво поспостерігати, коли  жаба чи тритон відкладає ікру. За кілька тижнів проходить еволюція тварини від клітини до динозавра, коли вона виходить з води”, – розповідає тераріуміст Руслан Юшкевич.

У його царстві рептилій та комах є й рідкісні види. Приплюснутий павук-фрін – сліпий. Замість очей у нього довжелезні вуса.

Утримувати таких тварин у домашніх умовах не складно, каже Руслан. Єдина проблема – вони тікають з тераріуму.

“Перше що вони роблять – ховаються і знайти їх важко.  Шукаєш десь по верхах, по тумбочках, потім знаходиш в кутку: сидить один.  Потім через день-два знаходиш іншого. Береш ємність і намагаєшся акуратно  накрити, не лякаючи, не встиг – починається екстрим”, – каже Руслан Юшкевич.

Плазуни вдома нікому не заважають. Не скаржаться на екзотичних сусідів й інші мешканці будинку. Кажуть, страшно було лише спочатку.

“Був такий випадок, що у Руслана втік скорпіон, то дружина трошки боялася, не знала що робити. А так, зазвичай, ставимося нормально, але страх є трохи, що він заліз і буде повзати під ковдрою. А зараз вже адаптувалися”, – каже сусід Олександр Попович.

Руслан планує з часом організувати виставку своїх домашніх улюбленців, аби якомога більше людей ознайомилися з життям рідкісних комах та земноводних.

 

 

Джерело : “Вечірній Кам’янець”

 

 

Автор: Тетяна Новак