Новини
Суспільство

Хмельничани більше не сплачуватимуть пенсійний збір при обміні валют

 

З початку року в Україні більше не діє норма про стягування 2-відсоткового пенсійного збору з операцій під час купівлі готівкової валюти, – повідомляють у пресс-службі  Національного банку України.

Такі новації стали наслідком  ухваленого  20 грудня депутатами Верховної  Ради України закону «Про внесення змін до Податкового кодексу щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році».  Із дня його оприлюднення -31 грудня – закон набув чинності. Відтак з 1 січня  пенсійний збір під час обміну валют в нашій державі не сплачується.

Прихильники  скасування цього збору наголошують: крок необхідний, бо  тіньовий валютний ринок в Україні вже перевищив 50%. Відтак,  такий відсоток тінізації валютних операцій створює додатковий девальваційний тиск на гривню й ускладнює механізм функціонування офіційного валютного ринку в країні.

Такої ж позиції дотримується і національний регулятор,  і міжнародні фінансові організації.

Водночас додатковий збір з обміну валют приносив немале наповнення в казну Пенсійного Фонду України. За 11 місяців 2016 року надходження від цього збору становили 326,61 млн. гривень. При цьому планувалося, що надійде його значно менше – 190,66 млн.  гривень.

 

Для довідки: Збір із валютних операцій вперше в Україні було запроваджено  1998-го року як тимчасовий захід: до 2006 року його ставка становила 1,5%, згодом знизилася до 1,3%, у 2007 році – до 1%,  2008-го року – до 0,5%, а  2009-го – до 0,2%.

 2011 року парламент скасував пенсійний збір з операцій з іноземною валютою, але вже 2014-го знову повернувся до його стягування за ставкою 0,5%. Варто зауважити, що із 1998-го до 2015-го року  пенсійний збір з валютних операцій мали сплачувати усі без винятку. А із 2015 року  ставку пенсійного збору під час купівлі валюти в готівковій та безготівковій формі  було підвищено з 0,5% до 2%. Паралельно з цим  з числа платників цього збору було виключено юридичних осіб, а об’єктом збору визначено виключно готівкові операції з купівлі валюти.

Автор: Тетяна Новак