Новини
Суспільство

Хмельничани за дорогі покупки більше не зможуть розрахуватися готівкою

 

 Гранична сума розрахунків готівкою за участю фізичних осіб  від сьогодні зменшена втричі.

Від сьогодні розрахуватися готівкою за товари чи послуги можна лише за умови , що їх вартість не перевищує 50 тисяч гривень.   Якщо ж порушили вимогу – чекайте на гостей із Державної фіскальної служби. Відповідно до норм, що прописані в  постанові Правління Національного банку України від 25.11.2016 № 407 “Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 06 червня 2013 року № 210 “Про встановлення граничної суми розрахунків готівкою” , граничною сумою розрахунків готівкою між фізособою та підприємством (підприємцем) впродовж дня може бути сума не більша за 50 тисяч гривень.  Аналогічне обмеження по сумі  стосуються і угод  фізичних осіб між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню.

Всі розрахунки понад новий обмежувальний поріг мають здійснюватися безготівковим способом. Тобто лише шляхом перерахування грошей із рахунку на рахунок, або ж зарахування чи перерахування коштів на поточні рахунки. Всі розрахунки мають здійснюватися у національній валюті.

Варто зазначити, що постанова нацрегулятора зобов’язує усі банки, не залежно від форми власності,  забезпечити безготівкові перерахування на вимогу клієнтів у повному обсязі та без будь-яких обмежень.

В Нацбанку наголошують: встановлення граничної суми розрахунків готівкою на рівні 50 тис. грн. не завдасть незручностей громадянам, бо не стосуватиметься  щоденних покупок.  Проте за умови великих придбань таких, до прикладу, як  придбання квартир, будинків, іншої нерухомості, коштовностей, транспортних засобів, предметів мистецтва, хутра, дорогих годинників, подорожей безготівковий розрахунок стане обов’язковим.

Експерти наголошують: встановлення граничної суми розрахунків готівкою за участю фізичних осіб на рівні 50 тис. грн.  змусить чималу частину заможних громадян країни легалізувати більшу частину своїх прибутків. Водночас вимушений похід до банку по суті постійно живитиме  готівкою банківську систему країни, даючи можливість банкам заробляти на проведенні безготівкових операцій а також сприятиме активнішому розвитку безготівкового сегменту.

Нагадаємо, до кінця минулого року граничною сумою розрахунків готівкою за участю фізичних осіб  була  150 тис. грн.

 

Для довідки: Рішення Національного банку України з цього питання повністю відповідає міжнародному досвіду – багато європейських держав (Франція, Бельгія, Португалія, Італія, Іспанія, Греція) встановили граничні суми готівкових розрахунків. Країни Прибалтики такі обмеження встановили з першого січня 2013 року. При цьому граничною межею, до прикладу в естонії відтепер є сума в 3 тисячі євро. Інші країни  Європи також планують запровадити аналогічні норми.

 Слід зазначити, що Комплексною програмою розвитку фінансового сектору України до 2020 року передбачено поступове зниження рівня готівки в економіці (відношення М0 до ВВП) у 2020 році до 12% (у 2014 році цей показник становив 18,1%, а за результатами 2015 року зменшився до 14,6%).

 

 

Автор: Тетяна Новак