Новини
Дозвілля

Новорічна іграшка 100-річної давності відкрила сезон у музеї

Обласний краєзнавчий музей експонує стародавню скляну іграшку-кулю. Її вік точно невідомий, але в музеї кажуть, що подібні прикраси виробляли ще на початку ХХ століття. Форма кулі тоді була найпопулярнішою. \

«Ялинку вдавнину прикрашали природними матеріалами – горіхами, шишками, фруктами. В середині ХІХ століття в Німеччині стався неврожай яблук. І ялинки не було чим прикрасити. Тоді вирішили виробити скляні кулі, щоб вони замінили яблука. Іграшки так сподобалося німцям, що пізніше їх почали виробляти масово», розповідає заступник директора обласного краєзнавчого музею Тетяна Смолій.

Цій іграшці близько 100 років. І саме вона обрана експонатом січня в обласному краєзнавчому музеї. Ця новорічна прикраса пережила цілу епоху, але досі може стати окрасою новорічної ялинки – велика, яскрава і модного червоного кольору. На ній жодної тріщини, з часом лише трохи облущилася фарба.

«Її унікальність в тому, що вона велика і досить важка. Її вага не менше 300 грамів. Якщо подивитися ближче, можна побачити, з якого товстого шару скла вона вилита. Це найстаріша іграшка, яка є у наших фондах», каже Тетяна Смолій.

Побачити прикрасу з минулого на власні очі подоляни можуть щодня впродовж січня в обласному краєзнавчому музеї.

Автор: Тетяна Новак