Новини
Суспільство

Ціна Різдва: скільки коштувала хмельничанам кутя

Мак, зерна пшениці, родзинки. А ще мед та халва. Усе це – основні інгредієнти для приготування традиційної різдвяної страви – куті. Та попри те, що продукти дещо подорожчали, активність покупців не зменшилась. А ось черги напередодні Святвечора на ринках збільшились.

На продовольчому ринку покупці діляться рецептами традиційної страви – куті. Як правило, у багатьох інгредієнти однакові – пшениця, мак, родзинки, мед, волоські горіхи, халва.

Ціни на них  помірні. За словами продавців, такі ж, як і минулоріч: склянка пшениці – 2 гривні (як і минулого, і позаминулого року), склянка маку – 10 гривень. І хоч люди купували цього року менше, ніж раніше, але – купували все одно.

Найдешевша халва на ринку коштувала 29 гривень.  Цезвичайна, соняшникова. За ванільну треба було віддати близько 32 грн., за арахісову – 60.

Дорогим виявився волоський горіх: склянка – 25 гривень. Таку ціну продавці пояснили неврожаєм. Мовляв, навесні дерева померзли через морози, а те, що залишилося, літом всхоло. Відтак горіхів на ринку дуже мало.

Далі за рецептом – родзинки. Ціни тут також різні. До прикладу, за родзинки без кісточок продавці правили 110 гривень за кілограм.

Далі за списком – мед. Його ціна – в межах 50-60 гривень. Прдавці стверджували: мед в ціні не дуже зріс. Та й люди через безгрошів’я брали його мало – лише на кутю.

Та попри незначне зростання цін на інгредієнти для куті, люди все ж не відмовилися від неї. Бо, кажуть, традицій треба дотримуватися. А без куті і Різдво – не Різдво. 

Подробиці – у сюжеті Поділля-центр.

Автор: Тетяна Новак