Новини
Суспільство

ОТГ Хмельниччини повернули в держбюджет більше 12 мільйонів гривень цільових грошей.

Із майже 216 мільйонів гривень цільових коштів, які минулого року отримали  об’єднані територіальні громади Хмельниччини більше 12 мільйонів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад довелося повернути. Це сталося через те, що частина ОТГ не зуміли реалізувати проекти,  на які вони ж самі і просили гроші.

Сумну лідерську статистику очолила Маківська об’єднана територіальна громада, якій з держбюджету було профінансовано 5466,6 тис.грн. Водночас освоїти тут спромоглися лише  952 тисячі гривень, а більше 4,5 мільйонів доведеться повернути назад в державний бюджет.

У Гвардійській ОТГ стан справ із освоєнням грошей державної субвенції кращий, ніж у Макові, проте і тут отримані повноваження, відповідальність і гроші не зуміли правильно розподілити. В результаті – у державну скарбницю доведеться повернути  бюджеті на завершення реалізації проектів, які не зуміли завершити за  цільові гроші з держбюджету.

Більше мільйона гривень повернула і Чорноострівська ОТГ, трохи менше за неї 828 тисяч гривень не зуміла освоїти Лісогринівецька об’єднана територіальна громада. Майже стільки ж поверне в держбюджет і Летичівська ОТГ.

Водночас Берездівська, Волочиська, Наркевицька та Сатанівська громади гроші держбюджету, передбачені на формування інфраструктури новостворених ОТГ, використали до копієчки. Трохи не вклалися у строки, а відтак використали на 99 і більше  відсотків  передбачені субвенцією гроші Війтовецька,  Новоушицька, Гуменецька, Колибаївська, селищна Дунаєвецька,  міська Полонська та  Розсошанська громади.

Завдяки цільовій субвенції в об’єднаних територіальних громадах вдалося  повністю реалізувати  22 проекти у чотирьох ОТГ,  на 99% завершити  проекти у семи об’єднаних територіальних громадах.

 

Для довідки:  Хмельницька область у 2016 році була другою в Україні за кількістю створених ОТГ. Однак на їх розвиток отримала найбільше цільових грошей, в порівнянні з усіма іншими регіонами держави.  

Автор: Тетяна Новак