Новини
Суспільство

Один обморожений, вісім – з переломами

У Хмельницькому міському травмцентрі різко побільшало пацієнтів. Лише за учорашній день прийняли 90 осіб. Двох людей госпіталізували з переломами кінцівок, ще в одного чоловіка – обмороження кисті руки ІІ ступеня.

«За словами пацієнта, травму він отримав о третій години ночі. Впав на землю і невідомо, скільки пролежав. Спочатку болю не відчував. Звернувся до нас уже зранку. В нього обмороження кисті ІІ ступеня», – повідомив завідувач травматологічним центром Хмельницької міської лікарні Руслан Колєсніков.

Це поки що єдиний пацієнт, який постражадав від сильного морозу і звернувся до хмельницьких медиків. Але якщо надворі не потеплішає – аналогічних випадків може бути більше. Обмороження можна отримати як при -10, так і при плюсовій температурі повітря, нагадують лікарі.

«На вулиці нижче 10 градусів – вже можна отримати обмороження. Але якщо є вітер – то можна навіть при температурі 0 або +1. Все залежить від швидкості вітру і рівня вологості повітря. Слід одягати рукавиці, тепле взуття, не носити важких предметів, щоб не перетискали руку і зняти металеві прикраси», – наголошує Руслан Колєсніков.

Якщо відчуваєте, що дуже змерзли – зайдіть у найближчий пункт обігріву. У Хмельницькому вони є на вокзалах, у лікарнях та соціальних закладах. На міському пляжі розгорнули великий мобільний пункт обігріву. Тут не лише запопонують гарячого чаю, а й нададуть першу медичну допомогу.

«Якщо до нас прийшла людина, в якої помітні симптоми обмороження чи переохолодження, ми одразу викликаємо швидку і, тим часом, можемо надати першу медичну допомогу. Всі медикаменти, перев’язочні матеріали у нас є. Також звертаємося до хмельничан з проханням приносити до пункту обігріву харчі і теплі речі, якщо є така змога. Тут вони згодяться», – каже командир загону швидкого реагування Руслан Горин.

Влада повідомляє, що в області розгорнули понад півтори сотні пунктів обігріву. За кілька діб їх уже відвідали 170 людей.

Автор: Тетяна Новак