Новини
Інфраструктура

Дитячі майданчики та оригінальні проекти – комунальники Кам’янця відзвітували про здобутки минулого року

Одним із пріоритетних завдань, які поставила перед собою міська влада два роки тому, стало відновлення дитячих майданчиків. Завдяки програмі, започаткованій мером Михайлом Сімашкевичем, минулоріч у місті було оновлено понад 70 дитячих платформ – встановлено нові гірки, машинки і тракторці.

У 2016-му розпочато роботи з капітального ремонту парку Героїв Євромайдану. Наразі виконано перший етап робіт, підсвічено вхідну арку відпочинкової зони. Також стартував проект з облаштування парку-мініатюр замків і храмів України на Вірменському бастіоні.

Минулий рік відзначився й кількома завершеними, часто оригінальними, проектами:

– відкриттям Європейського скверу на День міста з флагштоками всіх країн, які входять до Євросоюзу;

– реконструкцією площі біля центрального ринку з викладеним плиткою у центрі символом міста;

– облаштуванням сучасної дорожньої розв’язки в Старому місті;

– встановленням на Лебединому озері зарядки для мобільних телефонів на сонячних батареях у вигляді великої парасолі;

– започаткуванням нічних маршрутів;

– облаштуванням опори з таблом руху маршрутних транспортних засобів та зарядкою для мобільних пристроїв на зупинці біля центрального ринку.

Особливу увагу минулого року в комунальній сфері було приділено ремонту доріг, внутрішньобудинкових проїздів, тротуарів, перекопів. Так, у 2016-му відновлено 43 тис. кв. м доріг на загальну суму близько 15 млн грн.

Уперше  за багато років з міського бюджету виділено понад мільйон гривень на дворові проїзди. Результат – 16 відновлених дворів (8 530 м.кв. дорожнього полотна та тротуарів).

На міських автошляхах нанесено 52 км  дорожньої  розмітки.

Проведено технологічну реконструкцію зливових мереж в районі оптового ринку “Династія”, а також влаштовано нову мережу по вул. Гагаріна (район “Фуршету”та дитячого садка).
Упродовж минулого року вдалося придбати міні-асфальтний завод, дорожній каток, асфальтоукладальник, грейдер, трактор для розчистки тротуарів від снігу.

Незважаючи на те, що торік держава перекинула на міські бюджети фінансування пільгових перевезень, у 2016-му проїздом комунальними автобусами скористалося близько одного мільйона кам’янчан. Загалом перевезено 14 млн пасажирів.
На території міста влаштовано близько 3 200 дорожніх знаків. Торік придбано та встановлено ще 294.

Продовжується реалізація програми «Теплий дім», яка передбачає співфінансування робіт міською владою та мешканцями будинку у співвідношенні 50/50. Торік утеплено 11 багатоповерхівок. Крім того, у багатоквартирках міста відремонтовано 21 ліфт, в яких закінчився термін експлуатації.

За 2016 рік житлово-комунальні підприємства міста сплатили до міського бюджету у вигляді податків 1 млн.грн. Упродовж останніх шести років ЖЕКи міста працюють самостійно без фінансових дотацій міської ради.

Одне із завдань, яке поставив міський голова перед житлово-комунальним господарством минулого року, – оновлення контейнерних майданчиків. Тож торік виготовлено та встановлено 11 нових металевих контейнерних платформ, а також безпосередньо придбано та встановлено 49 сучасних євроконтейнерів.

Діє програма з озеленення міста. Минулого року комунальники висадили близько 40 тис. саджанців різних квітів, що в чотири рази більше, ніж 2015-го, і понад 60 дерев, облаштовано клумби в різних куточках міста.

Також розпочато масштабний проект зі встановлення правових меж каньйону та геологічної пам’ятки “Смотрицький каньйон”. Виготовлено його 3D-модель і фахово встановлено, що вік каньйону нараховує 260 тис. років, а силурійські породи на скелях – 420 млн. років.

Завершено проект підсвітки Галереї мистецтв, а на Новий рік – ще й Вірменської церкви. Міський голова Михайло Сімашкевич доручив департаменту ЖКГ розглянути й інші об’єкти історичної спадщини, що потребують архітектурно-декоративної підсвітки.

Джерело: сайт Кам’янець-Подільської міської ради.

Автор: Тетяна Новак