Новини
Суспільство

Поліція обстежуватиме будинки, щоб захистити їх від крадіїв

У Хмельницькому розпочалося впровадження сервісно-профілактичного проекту “Безпечний будинок”. У рамках реалізації цієї ініціативи поліцейські разом з представниками місцевої влади та працівниками комунальних служб будуть проводити обстеження багатоповерхівок та прилеглих територій і даватимуть рекомендації мешканцям, як убезпечити своє житло від посягань злочинців.

У Головному управлінні Національної поліції в Хмельницькій області відбулась презентація ексклюзивного сервісно-профілактичного проекту під умовною назвою «Безпечний будинок».

На початку презентації ініціатор та розробник проекту, т.в.о. заступника начальника Хмельницького відділу поліції Ігор Кирник ознайомив журналістів із доволі невтішною статистикою вчинення крадіжок на території міста.

Аналіз цього виду злочинності на території обласного центру засвідчив, що упродовж 2016 року в місті практично кожного дня вчинялось 11 крадіжок. Із них 37% — крадіжки з квартир, будинків, під’їздів; 28% — крадіжки телефонів та велосипедів і, відповідно, 35% — кишенькові крадіжки, крадіжки на ринках, з гаражів, дорожніх люків, тощо.

Переважно такі крадіжки скоюються шляхом зламу серцевини замка вхідних дверей, підбору ключа, відтискання вікон, а також через вільний доступ до майна, яке без нагляду залишається у під’їздах будинків. До того ж, на жаль, з кожним днем злочинці стають більш мобільними, вигадливими і практично не залишають на місці злочинів слідів.

Щоб ефективніше боротися з цією проблемою, в Хмельницькому відділі поліції вирішили залучити до цього проекту самих громадян і розробили спеціальну програму під умовною назвою «Безпечний будинок».

Метою проекту є:

– залучення мешканців багатоповерхових будинків до активної участі у забезпеченні безпеки власного майна і публічної безпеки у місцях проживання;

– підвищення рівня правової свідомості мешканців обласного центру та ролі громади у боротьбі з правопорушеннями;

– підвищення ефективності взаємодії поліції з громадою і навпаки — громади з поліцією на засадах партнерських відносин;

– налагодження більш дієвого взаємообміну інформацією про кримінальні правопорушення, осіб, які причетні до них чи виношують наміри їх вчинити.

– відмова ймовірного злочинця від вчинення крадіжки майна вже на стадії готування злочину через усвідомлення власних ризиків бути затриманим в ході доступу до місця скоєння злочину, під час його скоєння і на шляхах відступу від місця скоєння, або бути ідентифікованим внаслідок наявності відеоспостереження чи під час витрати більшого часу на доступ до бажаної квартири, приміщення підвалу, тощо.

Учасниками і співреалізаторами проекту виступатимуть голови ОСББ та мешканці багатоповерхівок, дільничні офіцери поліції і патрульні, а також представники місцевих органів влади.

Проект передбачає три етапи реалізації:

1 етап: обстеження будинків та прибудинкових територій, складання переліку рекомендацій;

2 етап: реалізація рекомендацій поліції;

3 етап: аналітично-підсумковий, висновки, коригування проекту, поширення позитивного, перевіреного на практиці досвіду.

За словами Ігоря Кирника, виходячи з досвіду європейських країн та США, за умови реалізації 100% пропозицій і рекомендацій поліції щодо технічноїукріпленості місць власного проживання (багатоповерхові будинки та прилегла до них територія) можна досягти зниження рівня крадіжок майна громадян на 75-85%.

«Безпечний будинок» — це тільки перша ланка масштабного багаторівневого сервісно-профілактичного проекту. Далі планується впроваджувати програми «Безпечна вулиця», «Безпечний мікрорайон» і, зрештою, «Безпечне місто». Проте, наголошують правоохоронці, успішність цих проектів, в першу чергу, залежатиме від зацікавленості та активної участі громади.

Автор: Тетяна Новак