Новини
Суспільство

Мешканці Хмельниччини мають бути обережними: у сусідній області птахи хворіють на грип

Не встиг рік Півня увійти у свої права, як проблеми спіткали його пернатих родичів із сусідньої Чернівецької області. Там на водоймищі в с.Чортория Кіцманського району було зареєстровано падіж диких лебедів – загинуло понад 20 птахів.

Уже 2 січня при дослідженні відібраних проб біоматеріалу встановлено діагноз – «грип птиці». Одразу ж у зоні ризику були встановлені карантинні обмеження.

Наші ж ветеринари запевняють, що на Кам’янеччині все спокійно, бо господарі пернатих не зверталися зі скаргами на масовий падіж чи захворювання домашніх птахів.

– Все ж власникам птиці треба бути обережними, – каже головний спеціаліст відділу безпеки харчових продуктів і ветеринарії Держпродспоживслужби Віктор СЕНИК, – адже ця вірусна інфекція поширюється досить швидко і вражає навіть людей. Найчастіше в домогосподарства інфекцію заносять мігруючі птахи. Хвороба у домашніх пернатих перебігає дуже швидко і з летальними наслідками.

У людей же на початку захворювання спостерігаються симптоми звичного грипу: жар, кашель, біль у горлі та м’язах. Тому за перших ознак проконсультуйтеся із лікарем. Для запобігання інфікуванню домашньої птиці варто перевести її на закрите утримання. А м’ясо, яке вживаєте, термічно обробляти.

Джерело: газета “Подолянин”

Автор: Тетяна Новак