Новини
Здоров’я

Бесіди про здоров’я. Що треба знати про сечокам’яну хворобу?

Щасливий той, хто жодного разу не відчув, що таке ниркова колька! Проте  ризик розвитку сечокамяної  хворобу серед дорослого населення досить високий.  Про причини виникнення цієї хвороби і профілактику поговоримо з головою Асоціації урологів Хмельницької області, заслуженим лікарем України, д.м.н. Олексієм Підмурняком.

Пане Олексію, якою є причина захворювання на  сечокам’яну хворобу?

Вчені відносять цей недуг до хвороб цивілізації. І небезпідставно – захворюваність на сечокам’яну хворобу (СКХ) в індустріально розвинутих країнах дедалі зростає. У країнах Європи цю хворобу діагностують у 5-9 % населення, у Канаді – 12 %, США – 13-15%. Проте у країнах Східної півкулі цей показник складає лише 1-5 %. Тут можна припустити, що причина такої різниці полягає у рівні життя, дієтичних уподобаннях, культових обмеженнях, зрештою, кліматичних чинниках.

Але на цьому тлі дивним виглядає рівень захворюваності у таких багатих країнах Азії як Саудівська Аравія та Об’єднані Арабські Емірати. Саме тут найвищий у світі показник захворюваності на СКХ. Він сягає 20 відстотків! Що це, як не пряме підтвердження того, що СКХ є хворобою цивілізації, наслідком надмірного споживання тваринного білка та висококалорійних продуктів. А саме в ОАЕ їх споживання на 50 % більше, ніж у Європі.

А яка картина складається в Україні?

Звичайно, Україна – не Об’єднані Емірати, нам до їх рівня споживання дуже далеко, проте і у нас справи щодалі погіршуються, а статистика стає тривожною. Якщо у 2002 році зі 100 тисяч населення у 123 осіб вперше діагностували СКХ, то уже минулого року – у 174. Ріст відчутний: понад 50 осіб! У Хмельницькій області в 2011 році було зареєстровано 8479 хворих на камені нирок і сечоводів, а у 2015 році – уже 9006 пацієнтів.

Хворих на СКХ стає більше. А хто хворіє? Чи залежить це від статі чи віку людини?Звичайно, найбільше хвилює те, що кількість хворих на СКХ постійно зростає, і пацієнтами все частіше стають люди працездатного віку. Жінок серед них 52 %. А от жінки віком 55 років і старше хворіють у півтора рази рідше. Серед чоловіків цей показник ще більш разючий: хворих на СКХ серед чоловіків працездатного віку в 3,7 рази більше, ніж серед пацієнтів-пенсіонерів.

У чому, на Вашу думку, причина такої ситуації?

Це не випадково. За останні десятиліття змінився наш рівень споживання, доступнішими стали висококалорійні продукти, дещо змінився їх вміст і склад, насиченість нітратами, іншими не менш «корисними» інгредієнтами.

Саме тому сьогодні дослідники так прискіпливо вивчають основні мінералогічні типи сечових каменів. Результати цих досліджень свідчать, що найчастіше у нирках утворюються камені, що містять солі кальцію (оксалати, фосфати). І тут знову чоловіки попереду. Саме серед них 62 % пацієнтів мають такий діагноз. Тому з високою долею ймовірності можна стверджувати, що захворюваність на СКХ пов’язана зі зміною структури харчування населення за останні десятиліття.

Будь-яка хвороба потребує лікування, а СКХ – і поготів. Пане Олексію, а наскільки великою є небезпека рецидиву цієї хвороби ?

Досить часто можна чути від пацієнтів, мовляв, прооперували, позбавили каменів – можна продовжувати той самий спосіб життя, що й раніше. Тому хочу одразу застерегти – однією з особливостей цього підступного захворювання є висока частота рецидивів. Ось цифри: уже через рік близько 10 % прооперованих мають рецидив, через 5 років – 50 %, через 20 років повторне захворювання спостерігається більш як у 75 % колишніх пацієнтів. Це узагальнена світова статистика…

То що робити, аби не захворіти знову?

Проведення специфічної метафілактики знижує ризик рецидивів в рази. Сподіваюся, що, прочитавши цю статтю, читачі прислухаються до моїх рекомендацій і до тривожних сигналів, що подає їм їхній організм.

Отже, щоб запобігти повторному утворенню каменів у нирках, основну увагу слід приділити нормалізації звичок харчування і способу життя. Збільшити кількість випитої рідини до 2,5-3,0 л / добу. Кількість сечі має бути в межах 2,0-2,5 л /добу, її питома вага – менше 1010. Вказаних рекомендацій слід дотримуватися, наприклад, протягом першого тижня кожного місяця. Рекомендовано збалансоване харчування, багате овочами та клітковиною, добове споживання кальцію 1-1,2 г /добу, обмеження вживання солі до 4-5 г /добу та тваринного білка до 80-100 г/добу. Також слід зберігати адекватну фізичну активність і збалансувати надмірну втрату рідини.

Конкретні рекомендації щодо профілактики рецидивів сечокам’яної хвороби залежать здебільшого він мінералогічного складу каменя.

Дякую, пане Олексію, за цю корисну і важливу інформацію. Наступнолго разу ми більш докладно поговоримо про профілактику захворювання на СКХ.

Бажаю усім вашим читачам міцного здоров’я!

Автор: Тетяна Новак