Новини
Культура

У Хмельницькому вивчатимуть життя та діяльність видатних українців

“Вартові українства” – новий проект Хмельницької міської «Просвіти» на 2017 рік.

Його мета – утверджувати національну ідею засобами ґрунтовного ознайомлення з життям і діяльністю видатних українців. Основна увага приділятиметься ролі Особи в українській історії та сьогоденні.
Учасники проекту – учні та вчителі навчальних закладів міста Хмельницького, студенти й викладачі вишів, курсанти і офіцери НАДПСУ імені Богдана Хмельницького.
Перше зібрання було присвячене Івану Огієнку (Митрополиту Іларіону) з нагоди 135-річчя від дня його народження.
Іван Огієнко – Митрополит, державний діяч, учений, перекладач, поет, філолог, історик церкви, філософ, етнограф, педагог, засновник і перший ректор Кам`янець-Подільського українського університету.
У світлиці Народного Дому про нього розповідали учні 9-Б класу СЗОШ № 25, яка носить ім`я цього Вартового Українства. Лоліта Юрченко, Владислав Коваль, Михайло Омелянчук та інші  розповіли про його життя і діяльність. Поезії Івана Огієнка читали Вікторія Рудюк, Оксана Завальнюк, Богдан Бурдельний.
Директор школи Іван Душкевич наголосив на важливості перекладу Митрополитом Іларіоном Біблії українською мовою.
Несподіванкою для учнів, директора школи, педагогів Наталії Кушлак і Раїси Вевдюк було експромт-прочитання  ними невідомих Огієнкових афоризмів і сентенцій.
Присутні ознайомились із творами  Івана Огієнка з фондів читальні Народного Дому: «Рятування України», «Розп`ятий Мазепа», «Тарас Шевченко», «Віра та культура» (прижиттєве канадське видання) тощо.
Учасникам зібрання надійшло з Києва вітання  від відомого у світі огієнкознавця професора Миколи Тимошика, яке зачитала відповідальний секретар «Просвіти» Наталія Солодка.
Особливе захоплення викликав подарунок професора Кам`янець-Подільського Національного університету імені Івана Огієнка Євгенії Сохацької – касета з живим голосом Митрополита Іларіона (запис 1958 р.).
Завершився захід переглядом тематичної програми «Свою Україну любіть» із архіву відеотеки Народного Дому «Просвіти».

Вартовому українства Івану Огієнку буде присвячена просвітницька програма обласного радіо «Подільський передзвін» за участю учнів СЗОШ № 25 імені Івана Огієнка.

Автор: Тетяна Новак