Новини
Політика

Шляхетний намір Хмельницької міської ради чи оборудка з заплющеними очима?

Практика розміщення бюджетних коштів на депозитних рахунках не нова, вона діє з 2007 року і досі була досить успішною. Хмельницька міська рада минулого року вперше застосувала такий спосіб примноження коштів і, поклавши на депозит тимчасово вільні кошти загального та спеціального фондів міського бюджету, отримала понад 13 мільйонів гривень. Цього року тимчасово вільних коштів, які планували покласти на депозит, знайшлося понад 100 мільйонів гривень.
Порядок здійснення таких операцій затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12 січня  2011 року № 6 «Про затвердження Порядку розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів на вкладних (депозитних) рахунках у банках». Для отримання найбільш вигідних умов Хмельницька міська рада провела конкурс серед банківських установ. Свої умови на розміщення коштів на депозитних рахунках представили учасники конкурсу: УкрексімБанк, УкргазБанк, Ощадбанк та ПриватБанк. Комісія, до складу якої входили представники міськвиконкому, Служби безпеки України, депутати та уповноважений міськради з боротьби з корупцією, розглянули отримані пропозиції і обрали переможця – ним став ПриватБанк. Саме цей банк запропонував найбільшу процентну ставку.
І все було ніби за правилами і по закону, але… ПАТ КБ “ПРИВАТБАНК”, який активно бере участь у конкурсах на розміщення тимчасово вільних коштів бюджетів по всій Україні, не відповідає вимогам постанови Кабміну, про яку йшла мова вище, а саме в частині, яка стосується “розміщення на конкурсних засадах тимчасово вільних коштів у банках, у яких держава прямо та/або опосередковано володіє 75 чи більше відсотками статутного капіталу та/або голосів та до яких протягом останнього року Національний банк не застосовував таких заходів впливу, як обмеження, зупинення чи припинення здійснення окремих видів операцій та віднесення банку до категорії проблемних або неплатоспроможних “.
Судячи з усього, ПриватБанк на момент проведення Хмельницькою міською радою конкурсу і визначення переможця був у цікавому статусі. Спочатку з 19.12.2016 р. в ПАТ КБ «Приватбанк» було запроваджено тимчасову адміністрацію до моменту реалізації плану врегулювання, тобто до моменту продажу банку державі. Підтвердженням викладеного вище може слугувати інформація, оприлюднена на офіційному сайті фонду гарантування вкладів. Але зовсім скоро, “беручи до уваги реєстрацію Міністерством фінансів України прав власності на акції ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК «ПРИВАТБАНК» (далі – ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК») в депозитарній системі, а також виконання плану врегулювання неплатоспроможного банку ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК», виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (далі – Фонд) прийнято рішення від 21.12.2016 №2897 «Про припинення тимчасової адміністрації у ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК».
Відповідно до зазначеного рішення, з 22.12.2016 року припинено тимчасову адміністрацію у ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК» та відкликано повноваження, делеговані уповноваженим особам Фонду на тимчасову адміністрацію у ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК».
Чи відомо це було Фінансовому управлінню міськради? Якщо так, то чому не було реакції? Чи причиною ігнорування серйозних обставин стала спокуса отримати непоганий прибуток? Наразі можна тільки здогадуватися про істинні причини і обставини.
До всієї і так непростої ситуації нещодавно міжнародне рейтингове агентство понизило рейтинг Приватбанка до дефолтного. Згідно з документом, рейтингова дія обумовлена ​​тим, що Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, який в грудні 2016 року ввів тимчасову адміністрацію в банк, провів конвертацію трьох випусків єврооблігацій ПриватБанку в капітал.
Хоча теоретично бюджетні кошти, розміщені на депозитних рахунках у банку, який збанкрутує, є захищеними та не все так однозначно. Якщо міська рада і буде претендувати на повернення коштів то їхня гарантованість не першочергова, а точніше – восьмичергова згідно закону України “Про систему гарантування вкладів фізичних осіб”. Тобто, повертати бюджетні гроші у разі чого доведеться частинами і дуже-дуже довго, адже повертати вклади почнуть тільки після продажу активів банка-банкрута. А якщо припустити, що ПриватБанк виграє конкурс на розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів в більшості областей України, важко навіть уявити масштаби проблеми.
Зорієнуватися у всіх складних змінах і постановах непросто. Але якщо справа стосується коштів громади, є сенс вивчити все досконало і прийняти рішення, яке б виключало невиправдані ризики.

Автор: Адміністратор сайту