Новини
Бізнес

Орендарі землі на Хмельниччині не доплатили власникам земельних паїв

Майже мільйон гривень впродовж 2016 року орендарі землі Хмельниччини сплатили власникам земельних паїв за користування земельними ділянками. Проте грошима заплатили трохи менше 60 –ти відсотків. Решту віддали сільгосппродукцією та послугами. Менше мільйона орендарі віддали як плату за користування 762,5 тисяч гектарів орної землі. При цьому, як повідомляють в головному управлінні Держгеокадастру у Хмельницькій області, найвища річна вартість оренди землі у Полонському районі – 1946,3 гривень, найнижча у м.Нетішин – 303,1 грн та у Красилівському районі – 563,5 грн. Водночас за розміром орендної плати більше 7% від нормативної грошової оцінки укладено трохи більше 11 з половиною тисяч угод із понад 346 договорів, які укладені в області. Зазвичай відсоткова ставка не перевищує законодавчо встановленого мінімуму. А він, відповідно до діючого законодавства для всіх категорій земель, в тому числі для земель сільськогосподарського призначення встановлюється у договорі оренди, проте річна сума платежу «не може бути меншою 3 відсотків нормативної грошової оцінки».
Однак, зазначают експерти, орендарі , які зазвичай в краї укладають угоди на 8-10 років, часто-густо лукавлять із орендодавцями, беручи за основу для розрахунку застарілі дані нормативно-грошової оцінки.
Тож, хоча й за минулий рік, у порівнянні з попереднім роком, середній розмір річної орендної плати в області зріс на 371 гривню, однак залишається невеликим – 1398 гривень. І цей процес радше є наслідком війни агрокорпорацій за землю та сфери впливу, аніж проявом соціальної відповідальності.
При цьому орендна плата за земельні ділянки у стовідсотковому розмірі виплачена менше ніж у половині районів Химельниччини. Серед тих, хто стовідсотково розрахувався із власниками паїв – агрокомпанії, що господарюють та орендують землі у Віньковецькому, Деражнянському, Дунаєвецькому, Ізяславському, Новоушицькому, Старокостянтинівському, Теофіпольському районах а також у Нетішині.

Автор: Алла Самойленко