Новини
Суспільство

На території Хмельницького ліцею демонтують псевдопам’ятник

Невдовзі завершиться історія з демонтажем останнього у нашому місті псевдоскульптурного нагадування про комуністичну епоху. Кажемо про “ізваяніє” так званого юного корчагінця, котрий уособлював нібито образ молодого Миколи Островського, що стоїть на території ліцею №17.

Як пояснив начальник міського управління культури і туризму Артем Ромасюков, демонтаж цього псевдопам’ятника згідно з законодавством про декомунізацію було відкладено через те, що він стояв на обліку в обласному управлінні культури у реєстрі пам’ятників, що мають художню вартість. А тому в міському управлінні були змушені зібрати всі необхідні документи й висновки фахівців, які спростували цей статус, що було нещодавно підтверджено і висновками фахівців та рішенням Міністерства культури.
Словом, невдовзі відповідні міські структури здійснять демонтаж цього псевдопам’ятника, балансова вартість якого оцінена у понад 600 гривень. Пригадується, коли на початку нашої незалежності з центру міста демонтували пам’ятник Лєніну, дехто з компартійних номенклатурників грозився мало не прикувати себе до нього, аби не допустити цього, на їхню думку, неподобства. Щоправда, тоді не знайшлося жодного комуніста, здатного на такий “подвиг”.
Проте останнім часом до “корчагінця” збільшилася увага наших доморощених апологетів комуністичної ідеї. Тож чи не збираються вони прикуватися до нього?
А якщо всерйоз, то маємо усвідомлювати, що демонтаж пам’ятників комуністичної епохи — це лише частина складної роботи з декомунізації свідомості багатьох наших громадян, які продовжують жити цими світоглядними ілюзіями, що принесли стільки лиха нашому народові.

В.СІВАЧ для газети Проскурів
Фото Миколи ШАФІНСЬКОГО
Автор: Адміністратор сайту