Новини
Кримінал

Кримінальна історія з полювання на Шепетівщині: покази свідків зникли, розслідування затягується

Олена Балацька рік і три місяці намагається зрушити з мертвої точки справу по каліцтву її сина. Правоохоронні органи, котрі, здавалося б, мали довести справу до логічного кінця і направити матеріали до суду, усіляко затягують кримінальне провадження.
Пригода трапилася ще 1 листопада 2015 року. Тоді мешканці села Коськів Шепетівського району зібралися на полювання.
– Ми доходили до городів, коли Володимирові Лисюку, котрий з нами був на полюванні, зателефонував кум, – пригадує свідок тих подій Сергій Шестак. – Запросив його у гості. Володимир віддав рушницю синові. Особисто два патрона зарядив у двостволку, а сам повернувся до села.
Здавалося б нічого дивного, якби не одне але. Владиславу Лисюку, котрому батько передав рушницю, на той момент ледь виповнилося 15 років.
– Ми з Владиславом часто конфліктували, – розповідає Володимир Балацький, якому тоді виповнилося 18 років. – То на футболі, то деінде. Двічі навіть до бійки доходило.
Мисливці йшли півколом, коли побачили зайця. Першим пострілом один з мисливців не поцілив у здобич. Другим рушницю підняв Владислав.
– Заєць вже пробіг, а малий Лисюк на мене зброю наставив, – продовжує Володимир Балацький. – Я йому кричу, щоб не стріляв, а він все одно цілиться. Бачу, зараз поцілить, то я впав.
Але саме у ту секунду і пролунав постріл. Дріб поцілила хлопцеві в обличчя. На його щастя він уже впав, коли прогримів другий постріл. Дріб пішов над головою.
– Я одразу побіг до Володі. Він був весь у крові. Під’їхали машини, посадили в одну з них і повезли додому. Владислав стріляв по Володі метрів з 25-ти. Там поле, ніяких кущів немає, він його просто не міг не бачити. Тим більше, що Володя кричав: «Не стріляй!», – розповідає Сергій Шестак.
Володимира Балацького доправили у Шепетівську райлікарню. Однак, зважаючи на важкість травми (дріб поцілила в око), його одразу відвезли до Хмельницького обласного медичного закладу. Однак і там нічим не змогли зарадити, натомість відправили в Одеську офтальмологічну клініку.
– Синові зробили три операції, але вдалося врятувати лише форму ока, – розповідає мати Володимира Олена Балацька. – Про зір навіть не йшлося, він повністю осліп на ліве око. Дріб пробив кришталик, тож син залишиться сліпим на одне око на все життя.
За словами Олени, на лікування сина лише за чеками вони витратили понад чверті мільйона гривень. Загальна сума сягає майже 500 тисяч. Спочатку Володимир Лисюк обіцяв допомагати, однак згодом…
– Одразу як це сталося, Володимир Лисюк став говорити, що стріляв не син, а він. Від дерева пішов рикошет і поцілив у Володю Балацького, – каже Віктор Грищук. – Також говорив, що буде допомагати у лікуванні. Але потім від своїх слів відмовився,  ніякої допомоги від нього не було.
З самим же Володимир Лисюком розмови не вийшло.
– Я не знаю, я на полюванні не був, – відповів Володимир Лисюк.
А на запитання, чому віддав зброю неповнолітньому синові,  просто кинув: «До побачення».
Правоохоронці мляво взялися до цієї справи. За словами Олени Балацької, вона  мусила настояти на тому, аби у її сина таки взяли покази. Загалом, від поліції за кримінальним провадженням по каліцтву її сина жінці не надійшло жодної офіційної відповіді. І не дарма, як з’ясувалося згодом.
– Дійсно, у слідчому відділенні Шепетівського відділу поліції проводиться досудове розслідування по кримінальному провадженню, передбаченому статтею 128 КК України. Будучи на колективному полюванні, неповнолітній здійснив постріл з батьківської мисливської рушниці у зайця, однак, промахнувшись, з необережності влучив у Балацького Володимира. Потерпілому були спричинені важкі тілесні ушкодження, – говорить заступник начальника слідчого відділу Шепетівського відділу поліції Юрій Дубина.

– Як це так з необережності? – втручається у розмову Олена Балацька, – Дитина підняла руки і кричала, щоб не стріляв. Тож є свідки!

– У ході досудового розслідування було опитано абсолютно всіх учасників полювання, однак даний факт не знайшов свого підтвердження, відповідає Юрій Дубина. – На даний час призначена комплексна судово-медична та судово-балістична експертизи.

Якось дивно чути про опитування усіх свідків, коли Сергій Шестак прямо говорить, що Володимир кричав, щоб хлопець не стріляв. Розповідає і про те, що з такої відстані у полі він просто не міг не бачити Балацького. Тим більше, що за матеріалами слідства Лисюк стріляв по Володимиру з відстані 23-х метрів.
– Там були свідчення, що постріл був навмисний, – каже Олена Балацька. – Але якимось дивним чином вони зникли з матеріалів справи. Поліція усіляко намагається затягнути справу.
У Шепетівській прокуратурі запевнили, що предметно можна розмовляти лише після проведення усіх експертиз.
Складається таке враження, що правоохоронці не бачать очевидних фактів. За рік і три місяці лише опитали свідків  і направили матеріали на експертизу. Природно, що підозр, у тому числі і по факту передачі вогнепальної зброї неповнолітньому, нікому не висунуто. А неприязні відносини, котрі склалися між потерпілим та підозрюваним? Це ж мотив! Однак цього навіть ніхто не перевіряв.
Натомість 19-річний Володимир Балацький отримав повну сліпоту на ліве око та інвалідність третьої групи.

Автор: Алла Самойленко