Новини
Суспільство

Навколо Хмельницької АЕС все в нормі

Радіаційний стан навколо Хмельницької АЕС за період з 16.01.2017 – 23.01.2017

Викиди:   ДЖН – ГДВ 0,0030%, ІРГ – ГДВ 0,0844%, ЙОД – ГДВ 0,0008% .

Гама-фон у м. Нетішин, с. Нетішин, м. Славута, м. Острог, с. Ст.Кривин, с. Білотин, смт. Мізоч складає по 10 мкР/год., у с. Межиріч – 9 мкР/год.

 

Радіаційний стан на промисловому майданчику та у прилеглих регіонах знаходиться на рівні, відповідному нормальній експлуатації енергоблоків, і не перевищує природних фонових значень.

Довідково: В умовах нормальної експлуатації АЕС викиди радіонуклідів у навколишнє середовище незначні і складаються в основному з радіонуклідів йоду та інертних радіоактивних газів (аргону, криптону та ксенону) періоди напіврозпаду яких (за винятком ізотопу криптону) в основному не перевищують декількох діб. Кількість і склад газоаерозольних викидів радіонуклідів в атмосферу залежить від типу реактора, тривалості експлуатації, потужності реактора, ефективності газо – і водоочищення. Газоаерозольні викиди проходять складну систему очищення, необхідну для зниження їх активності. Значення природного радіаційного фону коливається в широких межах в різних регіонах Землі. Контрольний рівень радіаційного фону в Україні (потужність експозиційної дози) становить 25 мкР / год. Середнє значення потужності експозиційної дози в Хмельницькій області 11,5 мкР/год, в Рівненській – 12 – 12,5 мкР/год. На ХАЕС передбачена система автоматизованого контролю (АСКРО), яка забезпечує вимірювання значень контрольованих параметрів, що характеризують радіаційну обстановку на АЕС і в навколишньому середовищі у всіх режимах роботи енергоблоків. Радіологічна ситуація в районі ХАЕС (стан грунту та атмосферного повітря) в даний час визначається, в основному, радіонуклідами природного походження. До складу АСКРО входять 15 постів-контейнерів радіаційного контролю, чотири з яких розташовані на проммайданчику, решта в 30-кілометровій зоні. На проммайданчику знаходиться також 14 постів контролю потужності дози гамма-випромінювання. Інформація з постів передається на станцію збору даних центрального поста контролю, розташованого в лабораторії зовнішнього радіаційного контролю цеху радіаційної безпеки і на дві станції збору даних, розташованих на проммайданчику ХАЕС.

 

З параметрами радіаційного стану та метеопараметрами можна ознайомитися в режимі он-лайн на офіційному сайті Хмельницької АЕС www.xaec.org.ua

Автор: Алла Самойленко