Новини
Надзвичайні події

Роми, у яких згоріла хата, підозрюють підпал

Сталося це у селі Глушківці Ярмолинецького району ще перед Новим роком, у ніч на 31 грудня. Пожежу близько 5-ї ранку помітила сусдіка, але рятувати на той момент вже не було що: «В 2.00 я виходила на вулицю, ще було тихо. Десь вже біля 5.00 вийшла і бачу – горить, вогонь сильний такий, я злякалася, аж погано мені стало».

У будинку в той час не було нікого. Вся велика сім’я ромів, а це 11 осіб, перебувала в іншому місті. Власниця хати Анна Ревкало каже – не повірила, коли почула, що її хата згоріла до тла: «Звонить мені сусід, каже, що горить хата. Я кажу – «Як горить?!», не повірила. Там було півбалона газу, сусіди хотіли йти гасити пожежу, але я не дозволила, бо міг бути вибух, а я ж не хочу людської смерті».

Додому Анна з сімейством повернулася наступного дня. Вогонь знищив усе, що ці люди нажили за 13 років. У будинку проживали 6 малолітніх дітей і 5 дорослих. Серед них – сестра Анни Ольга. Вона не стримує сліз – розповідає, що у неї медики виявили серйозну хворобу. Але увесь запас медикаментів згорів, а на новий грошей немає. «Мені люди допомогли зібрати гроші на ліки. Я купила, але згоріло все, не маю жодної таблетки, голова болить так, що неможу».

У висновку рятувальники записали, що причини пожежі встановлюються. Але ці люди переконані – їхній будинок навмисне підпалили. Бо ромам у Глушківцях раді далеко не усі. Але чому – ці люди не можуть зрозуміти. «Ми працюємо і зимою, і літом. На життя самі собі заробляємо. Нічого ні в кого не крадемо і нічого поганого не робимо», – переконує Степан Митровці, який теж проживав у знищеній вогнем хаті.

У сільській раді кажуть – зараз у селі проживають близько 200 ромів. Злочинів вони ніби й не чинили, але у Глушківцях до них справді ставлення неоднозначне. Хоча про цю сім’ю нічого поганого сусіди сказати не можуть: «Вони якісь безобідні, мені здається, не можуть вони нікому нічого поганого зробити». «Я приїжджаю в село один раз у тиждень, мені байдуже до них. Може  старшим людям вони й заважають, мені ні». «Ми проти них, бо в нас в селі скоро циганів буде більше, ніж простих мешканців».

Погорільці вже звернулися за допомогою до районної влади і до сільського голови. Останній лише видав довідку, що хата справді згоріла. Але пізніше Глушковецький сільський голова Микола Гринчак запевнив, що питання з помешканням для ромів таки вирішить – впродовж найближчого місяця: «Тож не залишимо їх на вулиці, там же діти маленькі є. У нас поблизу є село Слобідка Глушковецька, там я міг би підшукати хатку для них. За місяць, думаю, цю проблему вирішимо».

Автор: Тетяна Новак