Новини
Культура

Як побачити експонати з закритих фондів Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника?


Для ознайомлення відвідувачів з закритими фондами  одного з найстаріших музеїв в Україні зняли відео. Справа в тому, що  загальна кількість історичних експонатів Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника налічує 133 460 об’єктів, з них лише 12 488 експонується у відкритому доступі. Причина цього банальна – відсутність виставкових площ для розміщення чималої колекції.

Стародруки, ікони, вироби з металу і дерева, колекція самоварів,  графічні і живописні роботи – все це зберігається і чекає свого часу, аби бути представленим глядачам. Дещо потребує реставрації, але наразі у музеї є тільки фахівець з реставрації живопису.

Досить цікавою є колекція шаф ручної роботи. У групі тканин – рушники, кожухи, весільні сукні, національні строї, хустки, військові шинелі. Ці речі потребують постійного і досить ретельного догляду.

Не менш цікавими є і рукописні літописи, фото.

Цінні експонати, які знаходяться у гарному стані, вносяться до основного фонду. Ті, які потребують реставрації, відносять до науково-допоміжного фонду.

Громадське телебачення Поділля вирішило показати історичні надбання міста на загальну аудиторію. Хочеться вірити, що колись їх зможуть побачити усі відвідувачі музею.

Автор: Алла Самойленко