Новини
Культура

Хмельничани вшанували українського патріота Євгена Маланюка

«Після Тараса Шевченка, Івана Франка й Лесі Українки такого послідовного й самовідданого поета у здійсненні своїх прагнень і сподівань ми ще не знали».
Це – про видатного українця Євгена Маланюка у меморіальному альманасі «Золоті імена України». Літератор, самобутній поет, полум`яний публіцист, який оспівував самостійність України; відкидав малоросійщину, почуття меншовартості; громадсько-політичний і військовий діяч; старшина Армії УНР, який під час визвольних змагань перебував на Поділлі.
У рамках проекту «Вартові Українства» та з нагоди 120-річчя від дня народження в Народному Домі «Просвіти» відбулось засідання круглого столу на тему «Євген Маланюк – воїн української культури». Ініціатори проведення заходу: правління Хмельницької міської «Просвіти» та управління освіти Хмельницької міської ради.
Учасники зібрання: вчителі української мови та літератури навчальних закладів міста Хмельницького, викладачі гуманітарно-педагогічної академії, торгово-економічного коледжу, НАДПСУ імені Богдана Хмельницького, представники Головного управління Національної поліції у Хмельницькій області.
Цікавою та змістовною інформацією про життя й діяльність Євгена Маланюка поділились з присутніми методист науково-методичного центру управління освіти  Ірина Князюк, вчителі НВК №10 Світлана Гудзинська та Оксана Новіцька.
Голова Хмельницької міської «Просвіти» Зоя Діденко особливу увагу звернула на актуальну для і сучасного українського суспільства роботу Євгена Маланюка «Малоросійство», видрукувану в Нью-Йорку ще 1959 року, процитувавши автора:
«Що ж таке малорос? Це – тип національно-дефективний, скалічений психічно, духовно… Проблема малоросійства – це проблема Державности, що єдина може вилікувати цю страшну хворобу…».
Всім було цікаво дізнатися, що першим вжив це слово у значенні національної хвороби Тарас Шевченко в листі до брата Варфоломія: «А на Україну не поїду, цур їй, там сама Малоросія».
Особливою сторінкою засідання стало читання поезій Євгена Маланюка старшокласниками Валентиною Машталер, Глібом Коротчуком, Назаром Літвінюком (НВК №10); Олександром Левицьким (НВО №5 імені Сергія Єфремова); Олександром Стефанчуком (колегіум імені Володимира Козубняка).
Присутні мали нагоду переглянути твори Євгена Маланюка з читальні Народного Дому «Просвіти».

Докладніше – у сюжеті МТРК «Місто».

Автор: Алла Самойленко