Новини
Події

Хмельницьку АЕС відвідав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман

26 січня поточного року Хмельницьку АЕС з робочим візитом відвідав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. В рамках програми візиту Голова Уряду побував в машинному відділенні та на блочному щиті управління (БЩУ) першого енергоблока станції, оглянув панораму енергетичного об’єкта та відкритого розподільчого пристрою 750 кВ, ознайомився з процесом підготовки персоналу на повномасштабному тренажері БЩУ в навчально-тренувальному центрі Хмельницької АЕС.

Під час робочої наради, в якій взяли участь представники ключових міністерств, органів регіональної влади, провідні спеціалісти енергокомпанії та ВП ХАЕС, йшла мова про пріоритети та проблеми атомної галузі.

Про місце і значення енергогенеруючої компанії «Енергоатом» в паливно-енергетичному комплексі України доповів перший віце-президент, технічний директор ДП «НАЕК «Енергоатом» Олександр Шавлаков, наголосивши, що у минулому році саме потужності Компанії забезпечили виробництво 52,4% електроенергії в Україні. Під час наради обговорювались і проблемні питання дефіциту тарифу на відпуск електроенергії атомними електростанціями, що призводить до призупинення виконання окремих виробничих та інвестиційних програм, а також проблеми розрахунків ДП «Енергоринок» з ДП «НАЕК «Енергоатом».

Очільник Уряду ознайомився з планами Енергоатома щодо продовження експлуатації енергоблоків та необхідністю будівництва заміщуючих потужностей, а саме нових енергоблоків на майданчику Хмельницької АЕС. Адже введення в експлуатацію третього та четвертого енергоблоків ХАЕС забезпечить щорічно додатковий відпуск 15 млрд. кВт*год електроенергії в енергетичну систему України.

Прем’єр-міністру було представлено пілотний проект «Енергетичний міст «Україна – Європейський союз», який дозволить синхронізувати енергетичну систему України із системою ЄС. Це значний крок України у напряму інтеграції її енергетичної системи до Європейської енергетичної мережі.

Питання постачання ядерного палива на українські АЕС та його вивезення також не залишились поза увагою Голови Уряду. Під час наради обговорили і нагальну необхідність будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива в Україні. Введення в дію такого Централізованого сховища дозволить Україні посилити свою енергетичну незалежність завдяки відмові від послуг з вивезення відпрацьованого ядерного палива до Російської Федерації.

Окрему увагу звернено на доповнення обговорюваного нині проекту «Нової енергетичної стратегії України: безпека, енергоефективність, конкурентоспроможність» на період до 2035 року в частині розвитку атомної енергетики, як консолідованого документу розвитку енергетичної галузі держави.

Автор: Адміністратор сайту