Новини
Суспільство

У чому полягатимуть законодавчі зміни у видачі посвідчень водія?

У рамках імплементації європейських угод в Україні планується внесення змін до процедури отримання та користування посвідченнями водія. Серед основних завдань —  видача єдиного типового посвідчення водія, що відповідає європейським вимогам, встановлення мікрочипу, що підвищує рівень його захисту від підробок.

«Наразі у Головному сервісному центрі МВС працюють над розробкою законопроекту щодо імплементації директиви 2006/126/ЄС про посвідчення водія. Важливо розуміти, що директива несе рекомендаційний характер. Напрацювання будуть проходити консультації та обговорення. Ми не придумуємо якісь неіснуючі правила, а користуємося досвідом європейських країн.  В першу чергу  нові впровадження спрямовані на підвищення безпеки на дорозі» – зазначила заступниця міністра внутрішніх справ з питань євроінтеграції Анастасія Дєєва.

У другій половині 2017 року планується подання на розгляд до профільного комітету Верховної Ради Законопроекту, відповідно до якого у посвідченнях водія з’являться додаткові категорії – наразі вони формуються, а термін дії  становитиме від 5 до 15 років залежно від категорій. Таким чином, водії категорії «В» зможуть користуватися своїм посвідченням водія 15 років, а от водії категорії «С» та «D» лише 5 років. Після завершення терміну водіям необхідно буде пройти медичний огляд для перевірки своєї психофізичної відповідності. У процесі напрацювань знаходиться питання щодо підтвердження практичних та теоретичних навичок водіїв, щоправда це стосуватиметься виключно профільних категорій.

«По-перше, ми загалом працюємо над системою змін у площині отримання посвідчення водія – це розробка нових екзаменаційних білетів, встановлення фото та відео-фіксації під час складання іспитів. Щодо нових впроваджень, важливим стане саме підтвердження психофізичного стану людини, який впливає на здатність безпечно користуватися автівкою. Окрім того, для підвищення рівня захисту від підробок у нових посвідченнях водія планується поява мікрочипу» — коментує керівник Головного сервісного центру МВС Владислав Криклій.

Очільник Головного сервісного центру МВС також додає, що закон зворотної дії немає, а отже ті водії, що на момент вступу в дію нових правил матимуть посвідчення водія із терміном дії на 30, 50 років та безстрокові, зможуть користуватися посвідченням відповідно до вказаного у них терміну. У відомстві, громадянам радять не переживати щодо майбутніх нововведень. І наголошують, що усі законодавчі  ініціативи знаходяться на стадії розробки, будуть ретельно підготовлені, винесені на обговорення і лише потім введені в дію. Громадянам будуть надані зрозумілі роз`яснення, а пропозиції матимуть виключно позитивний характер у площині дотримання водіями правил дорожньої безпеки.

Автор: Адміністратор сайту