Новини
Культура

Мистецтво японського канзаші – у Білогір’ї

Вчора,26 січня, в районному історико-краєзнавчому музеї відкрилась виставка виробів «канзаші» майстринь  Анни Паламарчук, Тетяни Любарської та Ірини Микитюк . Дівчата представили близько 250 виробів.

Канзаші (або в більш правильній транскрипції “кандзасі”) – вид філігранного мистецтва, що прийшло із Японії.

Раніше слово «канзаші» мало значення традиційної національної японської зачіски.

Зараз «канзаші» називають ще й техніку виготовлення квітів із складених клаптиків тканини, яка традиційно називається цумамі кандзасі, а також так називають самі квіти й вироби, що зроблені на основі такої техніки. Традиційно навчання професійних майстрів на батьківщині цього виду мистецтва триває від п’яти до десяти років. Тим не менш, техніка складання пелюсток стала популярним хобі, завдяки появі навчальної літератури, уроків, і наборів для майстрування із таких джерел як Музей Цумамі Канзасі у Шінджюку.

Кожна майстриня працює у своєму стилі та напрямку . Крок за кроком, день за днем вони вдосконалюють свої навички. Їх прикраси для волосся, що складаються з витончених пелюстків квітів, здаються повітряними. Саме коли дивишся на прикрасу, виготовлену у стилі «канзаші», навіть спочатку не віриться, що вона зроблена власноруч. Здається, таку красу неможливо створити в домашніх умовах.

Джерело: сайт Білогірської РДА

Автор: Алла Самойленко