Новини
Інфраструктура

Антимонопольники радять владі Хмельниччини посилити контроль за тарифами на перевезення

Хмельницьке обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України рекомендувало Хмельницькій обласній державній адміністрації та районним державним адміністраціям Хмельницької області посилити контроль за тарифами на перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування на приміських та міжміських внутрішньо-обласних автобусних маршрутах.

Державне регулювання та контроль у сфері автомобільного транспорту реалізується шляхом проведення центральними та місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, зокрема тарифної політики на автомобільному транспорті.

Обласні державні адміністрації формують у приміському та міжміському сполученні мережу автобусних маршрутів загального користування, що не виходять за межі території області, та здійснюють в межах своїх повноважень контроль за дотриманням законодавства у сфері автомобільного транспорту на відповідній території.

Забезпечення організації пасажирських перевезень покладається: на приміських автобусних маршрутах загального користування, що не виходять за межі території області (внутрішньообласні маршрути), – на обласні державні адміністрації; на приміських автобусних маршрутах загального користування, що не виходять за межі району, – на районні державні адміністрації.

На виконання Закону України «Про автомобільний транспорт»  обласні та районні державні адміністрації проводять конкурси і укладають договори з переможцями, здійснюють контроль за виконанням умов цих договорів. Водночас, однією із суттєвих і невід’ємних умов договору має бути ціна (вартість проїзду), оскільки перевізники під час проведення конкурсу для визначення відповідного перевізника на автобусних маршрутах загального користування мають змагатися між собою, в тому числі за допомогою пропозиції встановлення відповідної вартості послуг перевезення.

У такий спосіб, органи влади, які є організаторами пасажирських перевезень на відповідній території, повністю відповідають за організацію належного перевезення пасажирів, визначення на конкурсних умовах перевізників, укладення договорів з такими перевізниками, та контролю за дотриманням вказаними перевізниками відповідних умов перевезень і державних соціальних стандартів. Організатор конкурсу має право достроково розірвати договір (позбавити дозволу) з автомобільним перевізником, зокрема у разі порушення ним умов договору (дозволу). Органи влади мають здійснювати контроль за виконанням умов укладених із автомобільними перевізниками договорів, в тому числі і в частині формування та зміни тарифів, як невід’ємної частини цих договорів.

Враховуючи специфіку окремих приміських маршрутів, суб’єкти господарювання – перевізники можуть займати монопольне (домінуюче) становище на цих маршрутах, і, застосовуючи економічно необґрунтований тариф, –  зловживати своїм становищем на цьому ринку та ущемлювати інтереси пасажирів.

Отже, питання обґрунтованості ціноутворення пасажирськими перевізниками, що виконують рейси та території області, лежить у площині контролю договірних взаємовідносин між автомобільними перевізниками та відповідними обласними та районними державними адміністраціями як замовниками перевезень.

Відділення встановило, що при укладанні договорів та проведенні конкурсів на перевезення пасажирів на приміських автобусних маршрутах загального користування державні адміністрації не беруть до уваги таку істотну умову, як вартість тарифу на перевезення, запропоновану перевізником.

Бездіяльність обласної та районних державних адміністрацій, яка полягає у відсутності належного нагляду за формуванням та застосуванням економічно обґрунтованих тарифів на перевезення пасажирів на приміських автобусних маршрутах загального користування, може створити перевізникам умови для вчинення порушень законодавства про захист економічної конкуренції.

За матеріалами прес-служби Хмельницького обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України

Автор: Тетяна Новак