Новини
Суспільство

Південний Буг: лід – безпечний, на пляжі – парковка

Рятувальники не забороняють хмельничанам виходити на річку. У районі міського пляжу в понеділок найбільше рибалок. Вони за будь-якої погоди виходять на тихе полювання.

Для Володимира Олександровича це і хобі, і відпочинок: «Штук 15 впіймав – окунчики, плотва. Що літом викидаю – те взимку підбираю. От така рибалка в нас».

Рибалок на Південному Бузі взимку більше, ніж літом. У цю пору саме вони – головні «клієнти» рятувальників та водолазів, розповідає заступник начальника Хмельницької аварійно-рятувальної служби Юрій Голяш: «У нас крижини не відламуються, але коли відлига, то лід одразу відходить від берега. Рибалки заходять по дошках на цей лід і доводиться з ними працювати – попереджуємо, просимо, але це мало допомагає».

Зараз рятувальники спокійні. Товщина льоду – понад 35 сантиметрів. Це означає, що на річці безпечно. Поки роботи не дуже багато, працівники рятувальної станції допомагають екологам: «Були малі показники рівня кисню у воді, то ми робили лунки і вставляли очерет, щоб був доступ кисню до води».  

Через те, що рівень кисню у воді «скаче», а ще – через постійні забруднення річки стоками та промисловими відходами, риби у Південному Бузі в останні роки значно поменшало. Про це говорять досвідчені рибалки: «Є багато риби, але якби її не травили, то тут би було скільки риби, як того піску в морі. Побачите, як лід зійде, скільки тут риби викине на берег. А та, що залишиться на дні, то будуть її раки їсти, якщо самі живі лишаться».

Зараз рівень кисню у Південному Бузі в межах норми, кажуть в Державній екологічній інспекції. В середині січня до екологів звернулися хмельничани. Скаржилися,  що річка поблизу пляжу неприємно пахне. Але зараз немає ні запаху, ні перевищення рівня шкідливих речовин у воді.

Так само у нормі і рівень кисню, повідомив начальник відділу Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області Олег Ліщук: «На час приїзду на місце ми вже ніякого неприємного запаху не відчули. Невідомо, чи це справді було, чи хтось вигадав. Причин невідомі, бо все було в нормі. З річкою у межах Хмельницького все добре».

А тим часом на пляжі несвідомі хмельничани облаштувати собі парковку. На сполох традиційно забив міський активіст та блогер Андрій Попик, відомий своїми повідомленнями “на злобу дня”, які завжди викликають бурхливу реакцію у мешканців міста:

Ось так виглядає Хмельницький міський пляж, який нині перетворився в хаотичну парковку.

Ще кілька тижнів тому, коли приходив з дитиною покататись на льоду, такого не було. Але на 19 січня пляж відкрили для автомобілів, щоб всі віруючі могли поближче під’їхати до місця очищення гріхів (незважаючи на забруднення річки).

Відкрили, і не закрили…

Тепер щодня пляж схожий на парковку біля торгового центру (і заїжджають все далі і далі).

А навесні будемо гуляти вздовж річки, і милуватись райдужними плямами на воді та смердючими залишками флори та фауни.

У коментарях хмельничани в черговий раз пригадали і цукрозавод у Наркевичах, і забиту хламом частину Південного Бугу в районі мості на вулиці Сободи, і незаконні зливові системи, з яких у річку виливається різний непотріб, і небезпечні закинуті відстійники та стічні баки.

А ще, як видно з коментарів, на пляжі..

…сьогодні взагалі весело. МНСники пригнали фуру і санчатами з острова возять спиляні дерева.

 

 

Автор: Тетяна Новак