Новини
Суспільство

Хмельничани розпочали декларувати отримані протягом 2016 року доходи

ДПІ у м. Хмельницькому ГУ ДФС у Хмельницькій області нагадує, що з 1 січня 2017 року розпочата і наразі триває кампанія декларування доходів, одержаних протягом 2016 року.
Декларацію про майновий стан і доходи подають до 9 лютого фізичні особи – підприємці; до 1 травня – громадяни, які зобов’язані декларувати доходи та самозайняті особи, і до 31 грудня – громадяни для реалізації права на податкову знижку за 2016 рік.
Подавати річну декларацію про майновий стан та отримані протягом минулого року доходи громадяни зобов’язані у разі:
– отримання доходів від підприємницької діяльності;
– від провадження незалежної професійної діяльності;
– отримання доходів від особи, яка не є податковим агентом (від інших фізичних осіб (резидентів або нерезидентів) – пп. 168.2.1 п. 168.2 ст. 168 Податкового кодексу України;
– окремих видів доходів, що не підлягають оподаткуванню при виплаті (пп. 168.1.3 п. 168.1 ст. 168 Кодексу);
– отримання доходів від операцій з інвестиційними активами (п. 170.2 ст. 170 Кодексу);
– отримання іноземних доходів (пп. 170.11.1 п. 170.11 ст. 170 Кодексу);
– інших доходів, декларування яких передбачено чинним законодавством.
При цьому вони використовуватимуть нову форму декларації про майновий стан і доходи, затверджену наказом Міністерства фінансів України від 15.09.2016 №821 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року №859».
У зв’язку з запитаннями декларантів начальник ДПІ у м. Хмельницькому ГУ ДФС у Хмельницькій області Валерій Коновальчук пояснив, що за 2016 рік не зобов’язані подавати декларації особи, які отримували торік доходи від двох та більше податкових агентів. У зв’язку із впровадженням ставки податку на доходи фізичних осіб у розмірі 18 відсотків та скасуванням п. п. «є» п. 176.1 ст. 176 Кодексу, у вказаних платників за результатами 2016 року не виникає обов’язку щодо подання декларації.
Декларацію про майновий стан і доходи платники податків подають до податкової інспекції за місцем своєї податкової адреси (реєстрації).  При декларуванні доходів застосовуються норми та ставки податку на доходи фізичних осіб, які діють на останній день звітного податкового періоду, тобто на 31 грудня 2016 року.
Подати декларацію можна особисто або за допомогою уповноваженої особи. Це можна зробити поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення – не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання декларації, в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису (не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає граничний строк її подання). А підприємці можуть використати можливості Електронного кабінету.
Також керівник податкової інспекції нагадав про відповідальність за неподання декларації. Згідно з п. 120.1 ст. 120 Податкового кодексу України неподання або несвоєчасне подання декларації підприємцем, особою, яка провадить незалежну професійну діяльність тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 170 гривень за кожне неподання або несвоєчасне подання вперше та 1020 грн. – за повторне протягом року порушення. Крім того, за неподання або несвоєчасне подання декларації про доходи фізичними особами – підприємцями застосовується адміністративний штраф у розмірі від 51 грн. до 136 грн., а у разі повторного порушення – від 85 грн. до 136 грн.
Що ж до декларантів – громадян, то відповідно до ст. 164 прим. 1 Кодексу України про адміністративні правопорушення неподання або несвоєчасне подання ними декларацій про доходи чи включення до декларацій перекручених даних, не ведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку, тягне за собою попередження або накладення штрафу від 51 грн. до 136 грн. Ця відповідальність не розповсюджується на випадки добровільного подання декларації (в т.ч. при реалізації права на податкову знижку).
А ще Валерій Коновальчук повідомив, що минулого року мешканці м. Хмельницького та Хмельницького району подали 2830 декларацій про отримані за 2015 рік доходи і задекларували 133,6 мільйона гривень. За цими деклараціями до місцевих бюджетів надійшло 4,9 мільйона гривень податку на доходи фізичних осіб.
Мільйонні статки за 2015 рік задекларували 11 хмельничан, які отримали загалом 23,6 мільйона гривень доходів і сплатили 822,5 тисячі гривень ПДФО та 181,7 тисячі гривень військового збору. Примітно також, що одним хмельничанином був задекларований дохід у 4 тисячі гривень, отриманий у якості хабара, з якого він сплатив 600 гривень податку та 6 гривень військового збору.
1877 декларацій хмельничани подали для реалізації права на податкову знижку.
Традиційно в рамках деклараційної кампанії – 2017 профільні фахівці Державної податкової інспекції у м. Хмельницькому Головного управління ДФС у Хмельницькій області проводять роз’яснювальну роботу і роздають роз’яснювальні та інформаційні матеріали для декларантів.

Автор: Адміністратор сайту