Новини
Культура

Хмельничанам покажуть художні шедеври через мікроскоп

Підкована блоха,  портрет на піщинці цукру, троянди із риб’ячої луски. Щось подібне важко навіть уявити  – натомість у Хмельницькому художньому музеї такі шедеври мініатюри можна побачити на власні очі. «Восьме чудо світу» – виставку із такою назвою привезли до обласного центру. Усі її експонати неможливо розгледіти неозброєним оком – лише через спеціальний мікроскоп.  Їх творець  – художник, котрий без спеціальної освіти ось вже понад 35 років різьбить ці унікальні роботи.

Портрети на рисовому зерні, або ж навіть на піщинці цукру, мініатюрні скульптури із бивня мамонта, що поміщаються у вушко голки, точна копія скрипки Страдіварі та букет троян із риб’ячих лусочок та людського волосся. Володимир Казарян запевняє : завжди хотів творити щось унікальне.  А розпочалось усе  з авіамодельного гуртка, коли замість звичайних літачків, він почав робити такі,  аби вміщувались на рисовій зернині.

 

Не дарма кажуть: обдарована  людина  – талановита у всьому. Володимир Казарян цікавиться ще й філософією та психологією, а ще пише вірші. Однак,  розповідає, здобувати спеціальну вищу освіту відмовився, бо ще  з 18 років цілком присвятив увесь свій час  мистецтву мікромініатюри. Самостійно опанував ремесла художника, скульптора, ювеліра і конструктора та  навчився виготовляти інструменти для роботи.

На виготовлення одного такого міні-шедевру Володимиру Казаряну потрібно від одного до трьох місяців та кілька днів аби налаштуватись фізично та морально перед роботою. Хоча зізнається сам майстер, є творіння, на які витратив і півроку. Щоправда, це  вже не статичні експонати, а рухомі

На виставці у Хмельницькому представили 29 мікромініатюр. Але на рахунку у пана Володимира щонайменше 5 сотень . І  стільки ж робіт нині у процесі створення. Та, як каже сам майстер, задумів у нього в сотні разів більше.  Зокрема, в планах зробити серію робіт із портретами видатних українців  та найцікавішими місцями нашої країни.

Побачити чудеса в мініатюрі в художньому музеї можна ще до 2 квітня.

Джерело: “Поділля Центр”

Автор: Алла Самойленко