Новини
Суспільство

На Хмельниччині минулого року тварини покусали 329 осіб

Наслідки таких укусів можуть бути найрізноманітнішими: від втрати крові до серйозного зараження організму. В більшості випадків на людей нападають домашні тварини (кішки, собаки, хом’яки), проте укуси диких тварин (щурів, лисиць, мишей) також трапляються досить часто. За даними травматологічного пункту Хмельницької міської лікарні в 2016 році за антирабічною допомогою звернулося 329 осіб з укусами різного ступеню важкості, що нанесені: безпритульними собаками – 128 потерпілих; домашніми собаками – 129 потерпілих; безпритульними кішками – 12 потерпілих; домашніми кішками – 52 потерпілих; щурами – 4 потерпілих; кажанами – 2 потерпілих; лисицею – 1 потерпілий; нутрією – 1 потерпілий. Для 147 осіб (тобто, 45% потерпілих) було призначено щеплення проти сказу.

Серйозність наслідків від укусу тварини залежить від наступних факторів:

• Глибина і розміри рани.
• Ступінь зараження.
• Ефективність надання першої домедичної допомоги.
Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення попереджає, що найнебезпечнішими ускладненнями після таких укусів є можливість зараження сказом (вірусна хвороба з високим рівнем смертності) і рясна втрата крові. В результаті укусу з ротової порожнини тварини в організм людини потрапляє величезна кількість мікроорганізмів, які можуть бути збудниками різних інфекцій.
Укуси кішок частіше за інших домашніх тварин призводять до зараження організму людини. Так, приблизно в 50% випадків  укус кішки є збудником місцевої інфекції, адже в її ротовій порожнині мешкає величезна кількість мікробів.
Внаслідок постійного контакту з забрудненими поверхнями і мікроорганізмами найбільше схильні до зараження ноги, руки, долоні людини. Також легко піддається зараженню обличчя людини.
Невеликі рани більше схильні до розвитку зараження, ніж глибокі укуси, адже на них концентрують менше уваги і рідко звертаються за допомогою до медичних працівників.
 Після укусу домашньої тварини ймовірність зараження сказом менше, ніж при укусі дикого звіра, тому ігнорувати такий випадок не варто.
 Щури є носіями мікроорганізмів, що можуть стати причиною деяких серйозних захворювань (стрептобациллезу, содоку). Розвиток цих хвороб зазвичай протікає протягом тривалого часу і супроводжується сильним підвищенням температури тіла, а також проходить з множинними частими загостреннями.
Укуси тварин можуть нести серйозну загрозу для судин, сухожиль, м’язів людини. Однією з основних причин заражень таких ран є слина тварин.
Як розпізнати хвору тварину та що робити, коли тварина покусала, читайте тут

Автор: Алла Самойленко