Новини
Суспільство

Старокостянтинівський і Старосинявський райони у 2016 році: результати спільних зусиль у розвитку громад

ЗВІТ НАРОДНОГО ДЕПУТАТА УКРАЇНИ ВІКТОРА БОНДАРЯ ЗА 2016 РІК ПО СТАРОСИНЯВСЬКОМУ ТА СТАРОКОСТЯНТИНІВСЬКОМУ РАЙОНАХ.

БЛОК ПОЗАБЮДЖЕТНИХ КОШТІВ

Патріотичне виховання молоді, розвиток спорту та культури.

У жовтні 2016 року громада Старої Синяви відзначила одразу кілька важливих свят – День Покрови Пресвятої Богородиці, День захисника України, День української повстанської армії та День рідного Селища. За сприяння народного депутата України Віктора Бондаря цілий день у Старій Синяві вирували різноманітні заходи, спортивні турніри, волейбольні змагання, відкриті майстер-класи із гончарства, циркове шоу для малечі та безкоштовні солодкі подарунки, виступ відомого рок-гурту, а зігрівалися надворі гості свята козацькою юшкою та шашликами. На даний захід було виділено кошти в розмірі 37 тисяч гривень.

При Старосинявському районному будинку культури діє дитяча музична школа, де навчаються та вдосконалюють свою майстерність юні таланти за напрямами фортепіано, баян, струнно-смичкові та народні інструменти. Але у школі давно вже не поновлювався музичний інструментарій. Керівництво музичної школи звернулось до народного депутата Віктора Бондаря із проханням придбати сучасний синтезатор високого рівня. Відтак, враховуючи нагальну потребу, Віктор Васильовч із задоволенням надав фінансову допомогу для придбання інструменту на загальну суму 20 тисяч гривень.

Івана Купала – це традиційне східнослов’янське свято, яке щорічно відзначається у Старій Синяві. Біля річки Іква розгорнулось справжнє свято, дівчата плели вінки, чоловіки розпалювали велике вогнище, колоритні жінки у вишиванках варили кашу та юшку, дітки стрибали на батутах, а також святкову атмосферу підтримували українськими піснями брати Гжегожевські. Створити свято у Старій Синяві допоміг народний депутат України Віктор Бондар, надавши фінансову допомогу в розмірі 15 тисяч гривень.

9 липня 2016 року Старокостянтинів вітав гостей Всеукраїнського етнофестивалю «Болохівські гостини». Розпочавши свою діяльність чотири роки тому, сьогодні він набрав чималих обертів. У неповторному, яскравому дійстві, яке розгорталося на сцені поблизу замку князів Острозьких, взяли участь 38 колективів з 8 областей України. А фінансову підтримку для проведення та організації фестивалю надав народний депутат України Віктор Бондар у розмірі 14 тисяч гривень.

Не перший рік Віктор Васильович опікується Старокостянтинівським спортивним клубом «Грація» у якому займається півсотні дітей. Це єдиний дитячий колектив у районному центрі, який надає можливість місцевій дітворі віком від 3 до 14 років оволодіти технікою виконання акробатичних елементів та гімнастичних вправ. Але аби досягти результатів, потрібна фінансова підтримка. Відтак завдяки Віктору Бондарю спортивний клуб у 2016 році зміг поїхати на різноманітні змагання по областям країни, пошити нові костюми, придбати новенькі мати для тренувань, а також юні спортсменки мали змогу прийняти участь у чемпіонаті Европи, який відбувся у Польші. Загалом розмір витрачених коштів склав 52 тисячі 162 гривні.

Вісім років тому у Старокостянтинові розпочала свою діяльність громадська організація спортивний клуб «Кобуть». Вона об’єднала людей, що не уявляють себе без фізкультури та спорту. Власним прикладом пропагують здоровий спосіб життя та активне дозвілля. Завдяки старанням представників «Кобуть» у місті розвиваються такі силові види спорту, як: пауерліфтинг, бодібілдинг та силове триборство. А фінансову допомогу спортсменам надає народний депутат Віктор Бондар. За роки діяльності клубу Віктор Васильович допомагав із орендою приміщень, презентував чимало сучасних тренажерів. Торік були придбані та передані тринажери та інший спортивний інвентар, яких не вистачало для повноцінних тренувань на загальну суму 30 тисяч гривень.

В умовах гарячого конфлікту на Сході України військові не повинні залишатися осторонь патріотичного виховання дітей, адже у майбутньому вони змінять військових у лавах оборонців держави. Любов до своєї землі потрібно виховувати змалечку. Так, за сприяння народного депутата Віктора Бондаря для учнів Старокостянтинівської гімназії, була організована екскурсія на військовий аеродром. Школярі дізнались історію створення частини, цікаву інформацію про підготовку, вимоги пілотів, побачили літаки, винищувачі та іншу військову авіаційну техніку, яка є на озброєнні в українській армії, деякі навіть побували за штурвалом літака. З допомогою армійців збирали та розбирали зброю, а наприкінці зустрічі почастували стравами зі справжньої солдатської кухні. Сума коштів для проведення екскурсії склала 4 тисячі гривень.

Третього червня 2016 року Старокостянтинівська 7-ма бригада тактичної авіації імені Петра Франка відзначила півстолітній ювілей. Відбувались урочисті заходи, патріотична хода містом та покладання квітів до військового меморіалу. А за сприянням народного обранця Віктора Бондаря, командиру військової частини було вручено багатофункціональний принтер для покращення матеріально-технічної бази на суму 8 тисяч 728 гривень.

На День Святого Миколая, за сприяння Віктора Бондаря, дітям Старокостянтинівсько районного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів, були передані набори для спортивних ігор (кеглі та кільця), обважнювачі для рук та ніг, іграшковий набір посуду, набір «Лікарня» та цікаві конструктори. А у Старій Синяві День Святого Миколая відзначили яскравим концертом. Завдяки Віктору Васильовичу було організоване яскраве дійство для дорослих та малечі. Також усім присутнім дітям було вручено 500 подарункових наборів. Загальна сума на створення свят склала 29 тисяч 165 гривень.

Програма енергозбереження.

Народний депутат України Віктор Бондар ефективно працює над тим, щоб впроваджувати в окрузі енергозберігаючі технології. У загальноосвітній школі села Попівці, Старокостянтинівського району вже понад 40 років не замінювались вікна та двері, які були вже в неналежному стані, а взимку у холодних класах школярам було не можливо здобувати знання. На звернення адміністрації школи із проханням впровадити програму енергозбереження у навчальному закладі, Віктор Васильович відгукнувся позитивно. Відтак у школі було замінено 28 вікон і вхідні двері на сучасні теплозберігаючі на суму 107 тисяч 970 гривень.

Наприкінці минулого року, у грудні, Віктор Васильович допоміг замінити усі вікна на сучасні, енергозберігаючі у Старокостянтинівській центральній районній лікарні. Адміністрація закладу звернулась по допомогу до народного депутата, і він не залишився байдужим, пішовши на зустріч. Лікарня складається з 4-х поверхів, а вікна були вже в неналежному стані та створювали значні незручності для хворих, особливо у зимовий період. Відтак у медичному закладі було замінено 103 вікна та двоє вхідних дверей на загальну суму 465 тисяч 282 гривні.

До початку опалювального сезону у Старокостянтинівській гімназії № 9 підійшли з відповідальністю. До народного депутата України Віктора Бондаря надійшло звернення від адміністрації школи та батьківського комітету, щодо сприяння у заміні центральних вхідних дверей на сучасні теплозберігаючі. Адже старі двері давно зносилися, і тим більше у зимовий період не зберігався необхідний температурний режим. Віктор Васильович ніколи не лишає осторонь такі звернення своїх земляків, підтримка молоді та освіти завжди у нього в пріоритеті. Відтак на заміну дверей було виділено кошти у розмірі 41 тисяча 209 гривень.

Допомога навчальним закладам.

Новий навчальний рік за новими партами зустріли вихованці Бутовецької школи, що у Старокостянтинівському районі. 35 парт та 70 стільчиків передали завдяки Віктору Бондарю. Також за його сприяння раніше у приміщеннях школи були замінені вікна та двері, загалом парламентар робить усе можливе, аби сільські діти навчалися у комфортних умовах, нічим не гірших за створенні у міських закладах. Загальна сума допомоги на оновлення меблів склала 36 тисяч 750 гривень. Також Віктор Бондар надав допомогу і Старокостянтинівській гімназії №9. Тут в одному із класів виникла необхідність замінити меблі для школярів. Відтак було придбано та передано 14 парт та 28 стільчиків на суму 14 тисяч 608 гривень.

Таким чином загальна сума позабюджетних коштів, які залучив народний депутат України Віктор Бондар для Старосинявського та Старокостянтинівського районів у 2016 році склала 875 тисяч 874 гривні.

БЛОК КОШТІВ ІЗ ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ

Віктор Бондар – це громадський діяч, який допомагає вирішенню проблем округу, лобіює інтереси його жителів, як у парламенті, так і за його межами, залучає інвестиції, сприяє проектам розвитку громад. Зокрема у 2016 році за сприяння Віктора Васильовича для Старокостянтинівського та Старосинявського районів була залучена чимала сума коштів із державного бюджету. Село Пилявку, Старосинявського району не обійшла проблема, яку в останні роки, через посушливі літа, відчувають мешканці багатьох громад Хмельниччини. У криницях масово зникла вода, а без неї у господарстві ніяк. У населеному пункті 218 дворів, мешкає більш ніж чотири сотні людей. Тому допомога народного обранці Віктора Бондаря стала селянам неабиякою підтримкою. Відтак у селі відбулась реконструкція водопроводу. До водонапірної башти проклали водогін загальною протяжністю більш ніж чотири з половиною кілометри, а сума залучених коштів склала 324 тисячі 900 гривень.

У Старокостянтинівській центральній районній лікарні за сприяння Віктора Бондаря відбувся капітальний ремонт пологового відділення. Для породіль та немовлят у закладі створили сучасні умови, адже в середньому у Старокостянтинові відбувається 700 пологів в рік. Відтак на реконструкцію відділення із державного бюджету надійшло 758 тисяч 340 гривень.

У свою чергу до народного депутата України Віктора Бондаря, звернулися педагоги Бутовецької ЗОШ І-ІІ ступенів Старокостянтинівського району із проханням посприяти у залученні коштів державної субвенції для проведення капітального ремонту корпусу №2 школи. Бутівці – єдине село у районі, в якому немає садочка. Потреба у дошкільному закладі стала нагальною. Торік на ремонт покрівлі об’єкту з утепленням горищного перекриття було спрямовано 514 тисяч 800 гривень.

Мешканці села Старий Остропіль, Старокостянтинівського району тепер із якісною водою. Тут завдяки Віктору Бондарю із державного бюджету надійшли кошти на будівництво артезіанської свердловини для господарчо-питного водопостачання населення по вулиці Польовій у сумі 409 тисяч 130 гривень.

Відтак Деражнянський район за сприяння лідера партії «Відродження», народного депутата України Віктора Бондаря, з державного бюджету отримав колосальну суму у розмірі 2 мільйона 7 тисяч 170 гривень.

Автор: Алла Самойленко