Новини
Політика

На Хмельниччині вступили в силу нові правила для забудовників

 

 

Не  після подання повідомлення про початок будівельних робіт, а виключно лише після представлення повного пакету дозвідльної документації відтепер можна законно почати будівництво. Тільки так відтепер мають працювати забудовники Хмельниччини.

Відповідний закон підписав Президент України Петро Порошенко.  Він значно посилює протидію держави проти незаконного будівництва та підвищує відповідальність забудовників за порушення.

Закон 4733-1, який набуває чинності з часу підписання, зобовязує забудовників чітко дотримуватися порядку оформлення дозвільних документів, які тепер визначатимуться не за категорією складності об’єкта будівництва, а за класом наслідків (незначний, середній, значний). Будівництво об’єктів середнього і значного класу наслідків здійснюватиметься виключно за дозвільною системою.

Прихильники внесення таких законодавчих змін наголошують, що новації законодавства значно посилять ефективність боротьби держави проти незаконних забудов вже на етапі оформлення дозвільних документів. Адже недобросовісні забудовники більше не зможуть занижувати категорію складності аби зводити такі об’єкти, свідомо декларуючи недостовірну інформацію – про право на земельну ділянку, містобудівні умови та обмеження, чи уникнути проходження будівельної експертизи.

Окрім відповідальності забудовників та додаткового головного болю на етапі підготовки до початку будівництва Законом  посилюється відповідальність державних органів влади, зокрема, посадових осіб органів держархбудконтролю, за прийняті ними рішення.  По суті, як декларують розробники новел законодавства, чіткі правила оформлення дозвільної документації, які встановлюються відповідно до нової редакції Закону, усунуть можливості для маніпулювання містобудівним законодавством і з боку забудовників, і зі сторони посадових осіб.

Щоправда, це стосується лише  зведення великих житлових комплексів, багатоповерхових будинків, соціальних об’єктів, торговельно-розважальних комплексів, офісних будівель.

Хочеш будувати  торговий центр чи багатоквартирний будинок – надай повний пакет дозвільної документації. Водночас відтепер максимально спрощується дозвільна система для об’єктів незначного класу наслідків. Так, будівництво приватних житлових споруд, господарських споруд, невеликих бізнес-об’єктів, складських приміщень можна починати вже на наступний день після подання повідомлення про початок будівельних робіт.

Експерти прогнозують, що  ухвалені законодавчі зміни  знизять ризики для людей, які інвестують у будівництво, та реально зменшать кількість незаконних забудов.

Автор: Адміністратор сайту