Новини
Дозвілля

На Хмельниччині заборонили полювати на лося

3 лютого Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак підписав Наказ № 41 «Про заборону полювання на лося». Документом встановлюється заборона полювання на лося європейського (Alces alces) на всій території України строком на 25 років. Водночас Державна екологічна інспекція України отримала доручення забезпечити державний контроль за дотриманням режиму цієї заборони.

Документом також передбачено розробку програми відтворення популяції лося європейського (Alces alces) в Україні та забезпечення проведення необхідних досліджень і моніторингу стану його популяції за участю науковців.

Лося планували включити до Червоної книги України 2009 року, проте вид не отримав цього охоронного статусу.

За різними підрахунками популяція лосів в Україні нараховує від 2 тис. особин до 6 тис. Тоді як в Білорусі і Польщі близько 30 тис. На Хмельниччині, за приблизними підрахунками 2015 року, є 60 особин лося європейського, полювання на якого в нашому краї заборонено вже давно. Зустрічається цей вид в північних районах області, а також в Летичівському районі.

Лось є улюбленим мисливським трофеєм багатих і впливових українських мисливців. Досвід України в 1930-х-1950-х роках, досвід Польщі (починаючи з 2001 р.) по введенню тривалої заборони полювання на лося показав, що мораторій на полювання є єдиним і дуже ефективним засобом збільшення популяції лося в наступні роки. Так, в Польщі за 8 років мораторію на полювання чисельність лося зросла більш, ніж в 3 рази.

За інформацією Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації
Автор: Адміністратор сайту