Новини
Інфраструктура

З весни хмельничани платитимуть більше за послуги ЖЕКу

Востаннє ціни коригували 2013-го. І підвищення мінімальної заробітної плати та електроенергії змушують владу піднімати тарифи для населення. Кажуть – потрібно вдвічі більше платити працівникам ЖЕКу.
Рішення відкоригувати ціни за утримання будинків та прибудинкових територій обумовлено низкою важливих змін, в яку входить збільшенням заробітної плати працівників ЖЕКу, підвищення вартості електроенергії та вартості послуг субпідрядних організацій. В 2016 році з міського бюджету для ЖЕКів дали 6,4 млн. гривень на різницю в тарифах. Якщо вартість не піднімуть – комунальники перестануть надавати послуги.
Тарифи наразі по місту різняться – починаючи від 70 копійок до понад 2 гривень за 1 квадратний метр помешкання. Найдорожчими містами в Україні є Одеса, Київ та Донецьк. Та попри здорожчання, Хмельницький залишається містом з низькими тарифами, які максимально сягнуть до 3 гривень 50 копійок.
Для усіх ЖЕКів міста створений чіткий перелік послуг, які вони зобов’язані надавати для мешканців за встановленні тарифи. До прикладу, тут є декілька цікавих пунктів. Послуги миття сходинок у ЖЕКах не надають, кажуть – люди не готові доплачувати за таку послугу,хоча в рішенні виконавчого комітету послуга прописана.
В ОСББ також будуть зростати ціни на обслуговування будинків. Причини ті ж самі – підвищення мінімалки та здороження електроенергії для населення.
Нові платіжки за послуги ЖЕКу прийдуть у березні 2017 року. До прикладу, по вулиці Майборського, 1 мешканці сплачують 2 гривні за 1 кв. метр,а будуть – 3,25. За середню площу квартири в 50 кв. м доведеться заплатити 160 гривень на місяць.
Подробиці – в сюжеті каналу Ексклюзив

Автор: Тетяна Новак