Новини
Суспільство

Чи вирішать у Хмельницькому проблеми громадського транспорту впровадження реформи і підвищення тарифів?

Понад 300 хмельничан прийшли у кінотеатр ім. Т. Шевченка на громадське обговорення з питання встановлення тарифів на транспортні послуги з перевезення пасажирів у міському пасажирському транспорті загального користування. Учасникам зібрання було запропоновано обговорити проект рішення виконавчого комітету міської ради, згідно з яким пропонується встановити наступні розміри тарифів: 2,50 грн за одну поїздку у міському електричному транспорті (тролейбусі), замість 1,5 грн; 4,50 грн. за одну поїздку автобусом, який працює у звичайному режимі руху, наразі тариф становить 3 грн.; 4,50 грн. за одну поїздку автобусом, який працює у режимі маршрутного таксі, наразі – 3,50 грн.

Активну участь в обговоренні проекту рішення взяли депутати міської ради, перевізники, яких була переважна більшість, представники громадських організацій, мешканці міста. На захід також завітав заступник міського голови, куратор транспортної галузі міста Андрій Бондаренко.

Спершу заступник начальника управління транспорту та зв’язку міської ради Сергій Шепурев, який вів засідання, вніс ясність у ситуацію, що виникла в місті із тарифами на перевезення. Повідомив, що ініціаторами підвищення тарифів на проїзд у громадському транспорті виступила асоціація пасажирських перевізників “Поділля”, яку очолює Володимир Богачук.
Перевізники зазначають, що працюють у збиток, тому звернулися до керівництва міста з проханням затвердити нові тарифи на проїзд. Підвищення тарифів на проїзд у громадському транспорті перевізники пояснюють зростанням цін на автозапчастини, оскільки машини переважно імпортного виробництва, то запчастини, ремонти та заміни пов’язані з курсом валют, на пальне та збільшенням з 1 січня 2017 року мінімальної заробітної плати, яка порівняно з минулим роком зросла вдвічі – з 1600 грн. до 3200 грн. Усі розрахунки перевізники подали до управління економіки міської ради, працівники якого провели їх  грунтовний аналіз та за сталою формулою вирахували тарифи, які внесені у проект рішення «Про встановлення тарифів на транспортні послуги по перевезенню пасажирів в місті Хмельницькому у міському пасажирському транспорті загального користування», який оприлюднений для обговорення на сайті міської ради.
Думки хмельничан під час обговорення запропонованого проекту рішення розділилися. Одні вважали, що підвищувати вартість проїзду у громадському транспорті необхідно, оскільки ціни зростають на все. Інші переконані, що підвищення тарифів на проїзд стане додатковим тягарем на бюджет малозабезпечених громадян і нарікали на якість перевезень.
 “Дійсно, сьогодні стояти  перед громадськістю і захищати підвищення цін – надзвичайно неприємна процедура. Хочу відверто сказати, що до останнього дня 2016 року міський голова стояв на такій позиції, що ми в жодному разі не будемо піднімати тарифи. На превеликий жаль, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України з 1 січня 2017 року відмінено пільгову електроенергію для електротрансівців. Якщо вартість 1 кВТ електроенергії на 1 січня 2017 року складала 1 грн 29 коп., то на сьогоднішній день підприємство не має жодних пільг, вартість 1 кВТ електроенергії уже складає 2 грн. 40 коп. і буде постійно кожного наступного місяця зростати на 1-3 копійки. Щоб покрити вартість електроенергії “Електротрансу” додатково виділялись кошти з міського бюджету (15 мільйонів на рік). Плюс – підняття мінімальної зарплатні. Тож, іншого виходу, як підняти тариф на перевезення, немає, – зазначив директор Хмельницького комунального підприємства «Електротранс» Віктор Паламарчук. – Вартість проїзду у нас без жодної рентабельності, без накопичування коштів на розвиток підприємства складає 2 грн 80 коп. Проектом рішення виконавчого комітету пропонується встановити розмір тарифу 2 грн 50 коп. за одну поїздку у тролейбусі”.
Не допустити обґрунтованого збільшення тарифів на перевезення пасажирським транспортом загального користування і залишити їх на нинішньому рівні просили громадські активісти, аргументуючи це тим, що деяким перевізникам повернуто на доопрацювання їхні розрахунки з виявленими зауваженнями. До того ж, за їх словами, у зведених розрахунках завищені показники перевезених пільгових категорій, адже приватні перевізники часто відмовляють їм у безплатному проїзді. Активісти вважають, що слід провести незалежну економічну експертизу, яка продемонструє правильність та обґрунтування тарифів.
Остаточне ж рішення прийматиме на своєму черговому засіданні виконавчий комітет Хмельницької міської ради з урахуванням усіх висловлених під час обговорення проекту рішення зауважень і пропозицій.
“При ухваленні рішення виконавчий комітет буде враховувати усі думки, які сьогодні були висловлені під час обговорення. До складу виконавчого комітету входять 14 осіб. Це представники від усіх політичних партій, які представлені сьогодні у міській раді, є представник від громадськості. Рішення прийматиметься виважено, – зазначив підсумовуючи обговорення проекту рішення виконавчого комітету заступник міського голови, куратор транспортної галузі Андрій Бондаренко.
Заступник міського голови також наголосив, що міська влада працює над тим, щоб значно поліпшити якість перевезення пасажирів у громадському транспорті.
“Більшість усіх проблем, я вам обіцяю, зніметься з впровадженням у нашому місті транспортної реформи з новим комплексом і новою транспортною мережею. Сьогодні уся  платформа для впровадження з початку року транспортної реформи практично готова. Нова транспортна мережа оприлюднена, ми іще її доопрацьовуємо разом з громадськістю і перевізниками. Також розробляються нові умови конкурсу на перевезення пасажирів, які незабаром будуть оприлюднені (договори з перевізниками закінчуються у грудні 2017 року). Буде ліквідована блокова система, обє”ктом конкурсу буде маршрут, або декілька маршрутів. Якщо перевізник порушуватиме умови конкурсу, з ним буде розірвано угоду, – сказав на завершення Андрій Бондаренко”.

Автор: Алла Самойленко