Новини
Інфраструктура

Виділених урядом грошей вистачить хіба що на проект реконструкції кам’янецького “Тещиного язика”

На слуху знову опинилося питання ремонту «Тещиного язика».
З’явилася інформація, що Уряд виділив гроші на вирішення проблеми аварійності цієї ділянки дороги. Про це розповідають ЗМІ та жваво обговорюють мешканці. Однак «побалували» нас не настільки щедро. Увага від держави в розмірі 1,7 млн.грн. наштовхує на думку, що темпи ліквідації нагальної проблеми затягнуться. Бо ця сума – крапля в морі в порівнянні з необхідною.

Нагадаємо, що після останньої страшної ДТП, що сталася в жовтні минулого року й забрала життя чотирьох кам’янчан, депутати різних рівнів почали активно порушувати питання реконструкції смертельних «зигзагів», звертаючись до українських урядовців. Проект рятівного ремонту «Тещиного язика» оприлюднила й Служба автомобільних доріг у Хмельницькій області. Як коментували нам дорожники наприкінці року, вони запропонували влаштувати до­­даткову смугу руху на підйом, а також новий тип покриття, бар’єрну огорожу, відповідні дорожні знаки й освітлення. Це все мало б зробити дорогу безпечнішою для водіїв.
Ціна питання ­ орієнтовно… 140 млн.грн. Державні мужі дослухалися. Але, очевидно, почули не все.
Згідно з інформацією, опублікованою на початку лютого Урядовим порталом, Кабмін перерозподілив кошти, передбачені цьогоріч на розвиток дорожньої мережі. При цьому до списку доріг, яким трохи додали грошей на капремонт, потрапила й дорога Н­03 «Житомир ­ Чернівці». У розпорядженні йдеться про той же варіант ­ «влаштування додаткової смуги руху на підйом у межах с.Гу­менці». Але сума, виділена на це, виглядає, м’яко кажучи, мізерною, порівняно з тією, яку називали дорожники. У документі вказана цифра 1 млн.грн. Також майже 745 тис. передбачили на проектно­вишукувальні роботи. Тобто, поки що маємо 1,7 млн. замість необхідних 140. Цікаво, скільки метрів «Тещиного» вдасться зробити безпечнішими за такі кош­ти? Для прикладу, два кілометри нового покриття, встеленого цього літа в районі стаціонарного поста ДПС з боку Колибаївки, коштували, зі слів дорожників, 8 млн.грн., а відремонтовані 190 м об’їзної в районі в’їзду в гуртовий ринок ­ 700 тис.грн. Не важко порахувати, що грошей малувато.
– Навіть немає про що говорити, ­- коментує перший за­ступник начальника Служ­би автомобільних доріг у Хмельницькій області Станіслав ВІНСЬКИЙ. ­- Бо виділених 1,7 мільйона гривень вистачить хіба на проектування і початок робіт. Тому поки що займаємося проектом, корегуванням, а далі побачимо. Можливо, будуть якісь зміни.
Тетяна Дика для газети “Подолянин”

Автор: Алла Самойленко